USA:s utrikesminister Mike Pompeo skakar hand med Nordkoreas ledare Kim Jong Un vid ett möte den 9 maj 2018. Foto: TT

Pompeo: Om Nordkorea slopar kärnvapnen får amerikaner investera i landet

Uppdaterad
Publicerad

USA:s utrikesminister Mike Pompeo säger att ifall Nordkorea fullt ut avvecklar sitt kärnvapenprogram kommer USA låta den amerikanska privata sektorn investera i landet.

Pompeo har tidigare öppnat för att ge Nordkorea ekonomisk hjälp ifall de lägger ned all sin kärnvapenverksamhet. Nordkorea har gått ut med att de ska montera ned i alla fall en kärnenergianläggning och då hålla en ceremoni. Enligt det nordkoreanska utrikesdepartementet är detta ett första steg mot en nedrustning av kärnvapen i landet.

Nyheten har tagits emot väl av USA och Mike Pompeo som under söndagen sa i flera intervjuer med amerikanska medier att man kan komma att lätta på sanktionerna.

– Det skulle vara amerikanska investerare som kommer in och hjälper till att bygga upp Nordkoreas energinät som ska täcka det enorma behovet av elektricitet i landet, sade Mike Pompeo till Fox News.

Amerikaner ska också kunna hjälpa landets infrastruktur och jordbruk om Nordkorea möter USA:s krav, tillade Pompeo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.