Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör universitetslektorn Tobias Falk om hur fejkbilderna på Taylor Swift kan påverka AI-lagstiftningen i USA. Foto: Allison Dinner/EPA/TT & Henrik Montgomery/TT

Porrbilderna på Taylor Swift kan påverka AI-lagstiftningen

Publicerad

AI-genererade porrbilder och klipp av Taylor Swift har cirkulerat på plattformen X de senaste dagarna. Vissa fick miljontals visningar, skriver BBC.

Nu kan hennes fall påverka lagstiftningen kring AI i USA.

Nakna och pornografiska AI-genererade bilder av den amerikanska artisten Taylor Swift började cirkulera i sociala medier förra torsdagen, framför allt på X. Enligt BBC blev vissa inlägg virala och fick flera miljoner visningar.

Stjärnans fans har reagerat starkt på bilderna och många har visat sitt stöd i sociala medier. Swift har själv inte kommenterat händelserna.

Men nu kan hennes fall väga tungt när det kommer till AI-lagstiftningen i USA, menar Tobias Falk, universitetslektor på Institutionen för data- och systemvetenskap vid Stockholms universitet.

– Om Taylor Swift och hennes advokater vill driva fallet tror jag absolut det kan påverka. Det behövs profilerade fall för att skapa lagstiftning, säger han.

Het fråga inför USA-valet

Han menar också att AI-frågan är viktig för Vita huset, med tanke på det kommande presidentvalet.

– Det är ganska nyligen som Kamala Harris blev ansvarig för att bedriva säkerhetsfrågor kring AI i USA. Hon är vice president till en president som går in i sin kampanj nu, troligen upp mot Donald Trump, som ju är känd för att kunna sprida vad som helst, säger Tobias Falk.

Inom AI-kretsar talas det om att man förväntar sig en flodvåg av genererat AI-material inför valet, säger han.

Hör mer om varför Taylor Swift kan påverka AI-lagstiftningen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.