Lågorna sprids utanför byn Afidnes, omkring tre mil norr om huvudstaden Aten. Foto: TT

Premiärministern: ”En mardrömssommar”

Uppdaterad
Publicerad

”En mardrömssommar”.

Så beskriver Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis läget i landet där stora skogbränder fortsätter sprida sig okontrollerat.

I Atens förorter har tusentals människor tvingats lämna sina hem.

Sedan tre dagar tillbaka rasar en av de största bränderna i Grekland i de norra delarna av Aten. I flera förorter är luften är fylld av tjock svart rök och på marken ligger ett tunt lager av aska.

Tusentals personer har evakuerats och på lördagen besökte premiärminister Kyriakos Mitsotakis en brandcentral i huvudstaden.

– När den här mardrömsommaren är över kommer vi att reparera skadorna så fort vi bara kan, säger Mitsotakis enligt Reuters.

Han påpekar att regeringens viktigaste arbete fortsatt är att skydda människoliv, men att de drabbade kommer att ersättas för skadorna. Två personer har hittills dött i bränderna, varav en frivillig brandman rapporterar BBC.

Vindar försvårar släckningsarbetet

Över 700 brandmän, med ytterligare förstärkningar från Cypern, Frankrike och Israel, har satts in för att bara för att bekämpa branden norr om Aten. Till hjälp har man även armén och flera vattenbombningsflygplan.

Men starka vindar i kombination med temperaturer över 40 grader en hel vecka gör bränderna svåra att kontrollera. Det senaste dygnet har räddningstjänsten bekämpat fler än 400 skogsbränder över hela Grekland, enligt Reuters.

Elden korsar landets näst största ö

Förutom den stora branden utanför Aten härjar en av de största skogsbränderna på den närliggande ön Evvia, som är landets näst största efter Kreta.

Där har branden spridit sig från den ena änden av ön mot den andra. Under fredagskvällen evakuerades hundratals öbor med hjälp av färjor och fiskebåtar när elden på vissa håll nådde ända fram till strandkanten.

– Vi pratar om apokalypsen, jag vet inte annars hur jag ska beskriva det, säger Sotiris Danikas, som arbetar på kustbevakningen på ön till BBC.

Någon lättnad verkar ännu inte finnas i sikte. Värmeböljan är den värsta i Grekland på 30 år och temperaturerna beräknas ligga kvar på höga nivåer även under nästa vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.