President Michel Kafando, till höger, har återtagit makten. Foto: TT

President återtar makten i Burkina Faso

Uppdaterad
Publicerad

Burkina Fasos president Michel Kafando säger att han nu har återtagit makten i landet efter kuppen, rapporterar Reuters.

– Jag har återvänt till jobbet. Övergångsregeringen är tillbaka och utövar i denna stund makten över staten, säger president Michel Kafando, enligt Reuters.

Tidigare uppgav representanter från båda sidor att armén nått en överenskommelse med kuppmakarna, som hade avsatt både Kafando och premiärminister Yacouba Isaac Zida vid en militärkupp i onsdags.

Militärkupp i Burkina Faso

Kuppen genomfördes av presidentgardet, som är lojala med expresidenten Blaise Compaoré, som styrde Burkina Faso i 27 år, men som avsattes i ett folkligt uppror i fjol.

Pressades internationellt

Kuppen skedde bara veckor innan landet skulle gå till val. Men pressen på kuppmakarna blev stor, både inifrån landet och internationellt, och under gårdagen uppgavs armén förbereda ett anfall mot presidentgardets militärbas.

Enligt avtalet ska kuppmakarna återvända till sin bas och överlämna de fästen de hållit i huvudstaden Ouagadougou. Samtidigt ska deras säkerhet garanteras av armén, som drar tillbaka sina trupper fem mil från huvudstaden, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Ett tiotal personer har dödats och över 100 skadats under oroligheterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Militärkupp i Burkina Faso

Mer i ämnet