Premiärministern: Valet skjuts upp

Publicerad

Burkina Fasos president har officiellt återtagit makten efter militärkuppen i landet. Valet som bara var veckor bort verkar skjutas upp.

– När det gäller omröstningen kommer den att fördröjas i åtskilliga veckor av tekniska orsaker, säger premiärminister Yacouba Isaac Zida, enligt AFP.

Valet var från början tänkt att hållas den 11 oktober. Premiärministern säger också att det är närmast omöjligt att presidentgardet, som genomförde kuppen, kan finnas kvar i sin nuvarande form.

Militärkupp i Burkina Faso

President Michel Kafando meddelade tidigare under onsdagen att övergångsregeringen är tillbaka och åter styr landet, enligt Reuters.'

Över 100 skadade

Både Kafando och Zida avsattes och greps i samband med militärkuppen förra onsdagen. Kuppen genomfördes av presidentgardet, som är lojala med expresidenten Blaise Compaoré, som styrde Burkina Faso i 27 år, men som avsattes i ett folkligt uppror i fjol.

Men pressen på kuppmakarna blev stor, både inifrån landet och internationellt, och under gårdagen uppgavs armén förbereda ett anfall mot presidentgardets militärbas.

Enligt avtalet ska kuppmakarna återvända till sin bas och överlämna de fästen de hållit i huvudstaden Ouagadougou. Samtidigt ska deras säkerhet garanteras av armén, som drar tillbaka sina trupper fem mil från huvudstaden, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Ett tiotal personer har dödats och över 100 skadats under oroligheterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Militärkupp i Burkina Faso

Mer i ämnet