Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vladimir Putin påstår att Natoländerna planerade en attack.

Putin talade på Röda torget: Väst har pressat Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen höll Vladimir Putin tal på Röda torget i Moskva i samband med Segerdagen. Presidenten sa bland annat att den särskilda militäroperationen i Ukraina var nödvändig och att västländer, med USA i spetsen, har pressat Ryssland.

Världens blickar riktades mot Vladimir Putin när han vid 09-tiden svensk tid höll tal i Moskva i samband med firandet av ryska Segerdagen.

I talet sa han bland annat att den särskilda militäroperationen i Ukraina var nödvändig och det enda rätta beslutet. I sitt tal sa Putin även att väst ”förberedde en invasion av vårt land inklusive Krim”.

Putin: Väst har pressat Ryssland

Putin sa att västländer med USA i spetsen har pressat Ryssland, och att USA geopolitiskt förödmjukat hela världen. Därför, hävdar Putin, var invasionen av Ukraina i själva verket ett ”förebyggande” slag tillbaka mot påstådd ”aggression”.

– Det var tvunget, lägligt och det enda rätta beslutet. Beslutet hos ett suveränt, starkt och självständigt land, sa Putin.

Putin pratade också om att väst inte velat lyssna utan istället haft andra planer.

– Nato vägrade att lyssna på Rysslands uppmaning om att ta fram en ny säkerhetsordning, sa presidenten enligt TT.

Nämner inte Ukraina

Putin nämnde aldrig Ukraina i sitt tal, men däremot de pågående striderna i Donbas i östra Ukraina som han kopplar ihop med andra världskriget och sovjetiska uppoffringar i det kriget.

– I dag försvarar ni det era fäder och förfäder slogs för, sa Putin.

– De som krossade nazismen under Det stora patriotiska kriget (andra världskriget) visade prov på hjältemod i evig tid. Denna generation av segrare, som vi alltid kommer att se upp till.

Att Putin inte nämner Ukraina under sitt tal  säger en hel del, enligt SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg.

– Det säger väldigt mycket om hur Ryssland och Putin ser på konflikten och Ukrainas rätt att existera som land, säger han.

– Han nämnde inte Ukraina vid namn under hela talet. Han pratade däremot om Donbas där flera har haft ryska som modersmål. Han kallar det en del av moderlandet.

Samma linje som tidigare

Enligt Carl Fridh Kleberg fortsätter Putin på samma linje som tidigare där han framhåller Ryssland som offer och att alla andra är emot dem.

– Det var egentligen det som stod i centrum, säger han om presidentens tal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.