Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör demonstranterna berätta om varför de demonstrerar mot Rysslands ”Victory day”. Foto: SVT

Demonstration mot Rysslands segerdag på Götaplatsen

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland firar den 9 maj – men borde istället skämmas. Det menar ett hundratal demonstranter som samlades på Götaplatsen på söndagen. På plakaten hade de strukit över Russian Victory day och skrivit ”shame day” istället.

– Som ryss är jag emot det här kriget. Jag skäms för det som händer, säger Aleksey Zorin, en av deltagarna.

I klippet ovan kan du se mer från demonstrationen och höra varför Aleksey Zorin och Jenny Skoblina kom dit.

Manifestationen på Götaplatsen anordnades av organisationen Stand with Ukraine Gothenburg och Ukrainska sällskapet i Göteborg.

SEGERDAGEN

Den 9 maj högtidlighålls Nazitysklands kapitulation i slutfasen av andra världskriget 1945 årligen genom stora militärparader på flera håll i Ryssland. Den största paraden hålls på Röda torget i Moskva.

Segerdagen infaller den 8 maj i många andra länder, men då det i Sovjetunionen redan hunnit bli den 9 maj när kapitulationen trädde i kraft så firar ryssarna den dagen.

Dagen ses som ett av Rysslands viktigaste datum och är en nationell helgdag. Det är också en dag då överlevande krigsveteraner samlats och hedrats, men dessa är numera allt färre.

Under senare år har 9 maj-firandet kommit att bli allt mer nationalistiskt färgat och paraden ses av många som ett ryskt styrkeprov.

Årets segerdag är den 77:e. 2020 sköts firandet i Ryssland upp till den 24 juni, med anledning av pandemin.

Sammanställning: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västsverige och kriget i Ukraina

Mer i ämnet