Aleksandr Lukasjenko råkade uppmana folket i Vitryssland att jobba nakna – många har följt hans råd och lägger nu upp bilder från sina arbetsplatser där de arbetar spritt språngande nakna.

President-tabben blev viral: ”Klä av er och jobba hårt”

Uppdaterad
Publicerad

Vitrysslands president ville i ett tal nyligen uppmuntra folk till att kämpa hårdare på sina arbeten. Men en snöplig felsägning har gjort att tusental tagit fasta på uppmaningen och börjat sprida bilder i sociala medier – där folk jobbar nakna.

Det var ett tal från Aleksandr Lukasjenko som handlade om vikten av teknisk utveckling för Vitrysslands ekonomi. Bilderna visar en engagerad president som vill ge en positiv spark i baken på de som han hoppas ska lyfta den vitryska arbetsmarknaden.

– Innovation, tekonologiutveckling, privatiseringar med mera är uppenbart! Det har vi lärt oss att behärska. Men det handlar om det enkla i livet. Man måste klä av sig och jobba hårt, sade han.

Spridit sig utanför Vitryssland

Det verkliga syftet från Lukasjenko ska ha varit att uppmana folk att ”utveckla sig själva” och gå till jobbet, men när presidenten verbalt slant till var felsägningen och naken-uppmaningen ett faktum.

Uttalandet har fått fart på tusentals yrkesverksamma, såväl i Vitryssland som utanför republikens gränser. Inlägg samlas nu i sociala medier, ofta med bilder där vädligt mycket hud visas, under hashtaggen #раздеватьсяиработать (vilket betyder ungefär ”näcka och gå till jobbet”).

Enligt BBC har hashtaggen även spridit sig och orsakat stort engagemang i flera baltiska länder och östra Europa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.