Foto: Scanpix

Latinamerika rasar mot stopp för presidentplan

Uppdaterad
Publicerad

Ett flygplan med Bolivias president Evo Morales tvingades till ett långt stopp på flygplatsen i Wien. Bolivia kallar det ”aggression” och säger att USA och jakten på Edward Snowden ligger bakom.

Presidentplanet landade överraskande i går kväll på flygplatsen i Wien. Österrikiska tjänstemän säger att Snowden inte fanns ombord. Planet med Bolivias president har nu kunnat flyga vidare efter ett 12 timmar långt stopp på flygplatsen  Wien .

Flera latinamerikanska ledare rasar mot vad de kallar ”imperialistiskt beteende”. De anklagar USA för att ligga bakom och säger att  Europa behandlar länderna i Latinamerika som om de fortfarande skulle vara kolonier.

Anmäls för folkrättsbrott

Österrikes beslut att kontrollera  planet var en ”aggression” och ett brott mot folkrätten säger Bolivias FN-ambassadör. Han säger att beslutet att stoppa planet kom från USA och Bolivia ska nu anmäla Österrike till FN.

Flera latinamerikanska ledare har uttalat sin ilska mot att planet med Bolivias president inte kunde flyga vidare, och de latinamerikanska länderna planerar ett krismöte.

Argentinas president Cristina Kirchner skriver på twitetr att stoppet för Bolivias presidentflyg var ”skandalöst” och det visar ”att vi lever i en förryckt värld”.

Frankrike och Spanien förnekar

Under dagen har talespersoner för flygmyndigheter i Frankrike och Spanien att förnekat att de under natten stoppade det bolivianska presidentplanet från att flyga genom franskt och spanskt luftrum.

Hemresa efter Moskvabesök

Bolivias president Evo Morales skulle i går kväll flyga från Moskva. I intervjuer i Moskva hade Morales sagt att Bolivia skulle överväga om landet kan ge den av USA spionmisstänkte och jagade Edward Snowden asyl.

Snowden inte ombord

En talesperson för Österrikes utrikesdepartement säger att Österrike lät flygplanet landa i Wien eftersom man visste att Snowden inte fanns ombord.

– Österrike stängde inte luftrummet och planet fick landa, även om flera andra länder uppenbarligen fruktade att Snowden fanns ombord. Österrike hade inte några sådana farhågor, säger talespersonen till österrikiska radion ORF.

Österrikes myndigheter säger att Snowden inte fanns ombord efter att ha kontrollerat alla passagerares pass.  Men journalister på flygplatsen i Wien säger att det finns tvivel eftersom hela presidentplanet inte genomsöktes. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Test storytitel

Mer i ämnet