Kongo-Kinshasas president Joseph Kabila (till höger) tycks hålla sig kvar vid makten i landet. Foto: TT

Presidentval kan dröja i Kongo-Kinshasa

Uppdaterad
Publicerad

Kongo-Kinshasas president Joseph Kabila tycks hålla sig kvar vid makten i landet. För trots att hans mandatperiod löpte ut i fjol så tycks det inte blir något val i år heller, ett besked som oppositionen kallar för en ”krigsförklaring”.

När Kabilas andra mandatperiod i december i fjol tog slut så vägrade han lämna ifrån sig makten. Våldsamheter utbröt där cirka 40 människor miste livet och hundratals greps. Under nyårshelgen slöts en överenskommelse där regeringen lovade presidentval i år. Men landets valkommission signalerar nu att den 12 månaders-deadline som avtalet innebär förmodligen bryts. 

– De parametrar vi har framför oss ger oss, mer eller mindre, grund att tro att datumet i december förmodligen inte kommer att kunna hållas, säger ordföranden för landets valkommission Corneille Nangaa i en intervju med fransk tv. 

Oro i Kongo

Oppositionen har reagerat med ilska på det uttalandet. Oppositionsledaren Félix Tshisekedi anklagar Nangaa för att ha ”förklarat krig mot det kongolesiska folket”, och utlovar en mer utförlig reaktion från oppositionen under måndagen.

Beskedet väcker oro för nya våldsamheter, efter de dödliga oroligheter som senast skakade landet.

Anklagas för förhalning 

Kabila får enligt grundlagen inte kandidera en tredje gång och hans folk har insisterat att han inte tänker hålla sig kvar vid makten. Hade han klivit ned självmant så hade det varit Kongo-Kinshasas första fredliga överlämning av makt på årtionden. 

Men få, varken oppositionen eller utländska bedömare, tog Kabila på orden när sade att han inte ställer upp igen. I alla fall inte om man med det menar att han tänkte lämna ifrån sig makten. Inte minskade de misstankarna när han i en intervju förra månaden med tyska Der Speigel framhöll att han ”inte lovat någonting” i december. 

Men även om avtalet slöts som tidigare rapporterat så kan Kabila ha hittat ett sätt att formellt hålla sitt löfte, utan att för den sakens skull lämna över styret. Genom att säga att ett val måste vara ”perfekt” för att kunna hållas och sedan hänvisa till byråkratiska hinder så har regeringen kunnat förhala valet tills vidare, enligt experter.  

Ledare ”slår larm” 

Förra månaden uppmanade Kofi Annan och en rad andra tidigare afrikanska ledare regeringen i Kongo-Kinshasa att hålla val som utlovat. Gemensamt varnade de att landets framtid är i allvarlig fara om regeringen inte lever upp till överenskommelsen om val i år. 

”Vi är djupt oroade över den politiska situationen i Kongo-Kinshasa, som utgör ett hot mot stabiliteten, välståndet och freden i regionen kring Afrikas stora sjöar, och för hela Afrika”, skriver de i ett gemensamt uttalande. 

”Vi känner oss tvungna att slå larm innan det är för sent”.

LÄS MER: TV: Konflikterna i Konga-Kinshasa

Fakta Joseph Kabila

Den nu 45-årige Joseph Kabila har suttit vid makten sedan 2001 då han tog över efter sin mördade far, Laurent Kabila.

2006 valdes Joseph Kabila i de första fria valen sedan landet blev självständigt på 1960-talet.

2011 valdes han om, men kritiserades för flagrant valfusk.

Ursprungligen skulle val ha hållits i november i fjol, men i maj hade då författningsdomstolen beslutat att Kabila skulle kunna sitta kvar även efter mandatperiodens slut. I oktober hade regeringen meddelat att valet skjuts upp till 2018.

Den 20 december löpte hans mandatperiod ut, men han höll sig fast vid posten.

Ett avtal, frammedlat av den katolska kyrkan, blev efter blodiga oroligheter klart på nyårsafton. En del av avtalet var att presidentval ska hållas i slutet av 2017.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oro i Kongo

Mer i ämnet