Pressad Lavrov stormade ut ur G20-mötet

Publicerad

Ryssland pressades hårt om Ukrainakriget när landets utrikesminister Sergej Lavrov ställdes inför sina kollegor i G20 vid ett möte i Indonesien. Lavrov lämnade mötet både när den ryska invasionen kritiserades från tyskt håll och när Ukrainas utrikesminister skulle medverka.

Enligt de uppgifter som nått ut från mötet fördömes Rysslands krigföring näst intill unisont. Värden vid mötet på Bali, Indonesiens utrikesminister Retno Marsudi, lyfte kriget i sitt första anförande.

– Det är vårt ansvar att få slut på kriget så snart som möjligt och lösa våra skiljaktigheter vid förhandlingsbordet, inte på slagfältet, sade hon.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov lämnade mötet både när Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock kritiserade den ryska invasionen, och inför att Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba skulle hålla ett digitalt anförande. Lavrov var inte heller närvarande när USA:s utrikesminister Blinken fördömde Ryssland.

”Ukraina är inte ert land”

– Ryssland var så isolerat att Lavrov lämnade konferensen vid lunchtid, efter att ha talat, sade Frankrikes utrikesminister Catherine Colonna.

EU:s utrikeschef Josep Borrell konstaterade att Lavrov ”inte lyssnade på andra” under mötet.

– Det är inte det mest konstruktiva sättet att delta i ett G20-möte, sade Borrell.

Antony Blinken krävde att Ryssland skulle låta Ukraina återuppta exporten av spannmål, för att råda bot på brister som börjar uppstå på andra håll i världen.

– Till våra ryska kollegor: Ukraina är inte ert land. Dess spannmål är inte ert spannmål. Varför blockerar ni hamnarna? Ni bör släppa fram spannmålet, sade Blinken.

Blinken ville inte träffa Rysslands Sergej Lavrov. Lavrov sade å sin sida att han inte tänker jaga efter USA.

Sergej Lavrov beskrev det som att västländernas företrädare blev alldeles utom sig av kritik mot Ryssland så fort de fick tala. Som han ser det är det västländernas fel att det inte hålls fortsatta fredssamtal.

Inget gruppfoto

Vanligtvis tas ett gruppfoto med alla mötesdeltagare, men så skedde inte denna gång. Mötet är ett första steg mot det stora G20-möte som ska hålls i Indonesien i höst. Den ursprungliga planen var att det skulle handla om hur världen ska gå vidare ekonomiskt efter pandemins värsta konsekvenser.

Det kom att överskuggas av flera saker, vid sidan av Ukrainakriget. Storbritanniens utrikesminister Liz Truss vände i princip i dörren och for hem när det stod klart att premiärministern Boris Johnson skulle avgå. På fredagsmorgonen lade attacken mot Japans tidigare premiärminister Shinzo Abe sordin på stämningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.