• Viktigt meddelande:

    Till allmänheten i Lekeberg i Örebro län: Det kommunala dricksvattnet i Fjugesta, Gropen och Kvistbro kan vara förorenat och bör kokas före förtäring. Läs mer

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Irlands premiärminister Leo Varadkar och EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk. Foto: FRANCOIS LENOIR/TT

EU-ledare säger ja till brexitavtal

Publicerad

EU-ledarna har nu sagt ja till brexituppgörelsen mellan EU och Storbritanniens regering. Men det största hindret för ett ordnat brittiskt utträde återstår. På lördag kan avtalet stoppas av det brittiska parlamentet.

– Vi är nära upploppet nu, säger Donald Tusk, EU:s permanente rådsordförande, på en presskonferens efter att EU:s ledare sammanträtt.

Huvudförändringen jämfört med tidigare är att premiärminister Johnson accepterat att göra tullkontroller vid infarten till Nordirland. Det garanterar den inre marknadens integritet, konstaterar Tusk.

– Samtidigt känner jag sorg i dag. Jag hoppas våra brittiska vänner en dag väljer att återvända.

Avtalet ska kunna träda i kraft redan den 1 november.

”Också ledsen”

Kommissionsordförande Jean-Claude Juncker säger att dagens avtal innebär en övergångsperiod som sträcker sig till slutet av 2020. Han säger också att avtalet innebär ambitiösa frihandelsavtal mellan Storbritannien och EU-länderna.

– Jag är glad att vi slutit ett avtal, men är också ledsen över Brexit, säger Jean-Claude Juncker.

”Finns alltid en plats vid bordet för dem”

Irlands premiärminister Leo Varadkar deltog även han vid presskonferensen.

– Brexit-förhandlingarna har lärt mig om kraften i ett enat EU. Men jag är kluven när Storbritannien lämnar. Det är som att en gammal vän ger sig ut på en resa utan oss.

– Vi hoppas att det går bra för dem, men det kommer alltid att finnas en plats vid bordet för dem, om de väljer att komma tillbaka, säger premiärministern.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Brexit

Mer i ämnet