Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Prins Harry har framfört en omfattande serie anklagelser om brittiska medier. ”Han ser det som sin livsuppgift”, säger SVT:s utrikesreporter Anna-Maja Person. Foto: Alberto Pezzali/TT

Prins Harry har vittnat i historisk strid mot brittisk media

Uppdaterad
Publicerad

Prins Harry blev den första brittiska kungligheten att vittna i ett vittnesbås på 132 år, när hans kamp mot brittisk media togs till nästa nivå i en rättssalsuppgörelse på tisdagen.

– Det var väldigt raka, ärliga ord som jag tror att många blev väldigt tagna av. Han säger i princip att allt det här har förstört hans liv, säger SVT:s utrikesreporter Anna-Maja Person i Morgonstudion.

Prinsen har framfört en omfattande serie anklagelser om brittiska medier som en del av sitt rättsfall mot den tidigare utgivaren av Daily Mirror, Piers Morgan.

Han uttryckte att de har haft en ”förödande inverkan” på hans mentala hälsa genom att framställa honom som en fånig person med oseriösa karaktärsdrag, skriver The Guardian.

Samtidigt berättade prinsen inför rätten att han som barn utsattes för ”otroligt invasiva” nyhetsartiklar som inte bara påverkade honom, utan även närstående personer, inklusive hans bortgångna mamma prinsessan Diana.

Han sa att redaktörer och journalister hade ”blod på händerna” och genom sitt arbete har de orsakat smärta, upprördhet och ”oavsiktlig” död.

Anklagelser om hackad telefon

I sin utläggning hävdar prinsen att journalister från flera olika tidningar hackade hans röstmeddelanden och illegalt använde privatutredare för att få tag i berättelser om hans privatliv.

Utöver Harrys förhör i rätten, lämnade han ett 49-sidigt skriftligt vittnesuttalande som redogjorde för flera av hans argument.

Vill ställa tidningarna till svars

Inför domstolen berättade prins Harry att han väckt ärendet för att han vill ställa ”otroligt mäktiga” brittiska tidningar till svars. Han menar att de ”utger sig för att vara journalister” men har ”utnyttjat journalistiska privilegier för sin egen personliga vinning och agenda”.

Rättegången pågår i flera dagar och prinsen vittnar även under onsdagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.