Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I helgen meddelade Buckingham Palace en uppgörelse, som innebär att prins Harry och hans fru Meghan inte längre kommer att vara en arbetande del av brittiska kungahuset. Foto: TT

Prins Harry i tal: Det fanns inget annat alternativ

Uppdaterad
Publicerad

Prins Harry säger att han inte lämnar allt bakom sig, när han och hustrun Meghans nya liv börjar.
– Storbritannien är mitt hem och en plats jag älskar. Det kommer aldrig att förändras, säger han i ett tal.

I ett känslomässigt tal, som har lagts ut på prinsparets Instagramkonto , berättar prins Harry för första gången om uppgörelsen med det brittiska hovet.

Han säger sig känna sorg över att lämna sina kungliga plikter, som han och hans fru Meghan såg fram emot att utföra när de gifte sig.

– Därför gör det mig väldigt ledsen att det har blivit på det här sättet, säger han i ett tal vid en insamlingstillställning vid välgörenhetsorganisation Sentebale, som han själv var med och grundade.

”Otroligt tacksam”

Det har stormat inom det brittiska kungahuset, sedan prinsparet tidigare i januari gjorde det klar att de ville ta ett steg tillbaka från sina kungliga uppdrag. I helgen meddelade Buckingham Palace en uppgörelse, som innebär att prins Harry och hans fru Meghan inte längre kommer att vara en arbetande del av brittiska kungahuset.

– Det fanns inte riktigt något annat val, säger han i talet.

Han uttrycker också respekt för sin farmor – hans högsta befälhavare – drottning Elizabeth.

– Jag är otroligt tacksam mot henne och resten av min familj, för stödet de har visat Meghan och mig de senaste månaderna, säger han.

– Vår förhoppning var att fortsätta att tjäna drottningen, samväldet, och mina millitära förbindelser, men utan allmänna medel. Tyvärr var det inte möjligt, fortsätter han.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se ett längre utdrag från prins Harrys tal här

Kritisk mot medier

Prinsparet har tidigare riktat kraftig kritik mot den mediebevakning de utsatts för. Utan att gå in på det specifikt i talet så säger prins Harry att ”media är en mäktig kraft”, och att problematiken är ”mycket större än vi”.

Prinsen säger att han hoppas på ett mer fridfullt liv.

– Tack för att ni gett mig modet att ta det här nästa steget, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer