Prins Harry och Meghans brytning med hovet – det här har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Prins Harrys och Meghans intervju om vad som föranlett deras beslut att bryta med det brittiska hovet kommer efter en lång tids spända relationer både med hovet och med den brittiska pressen. Här är en sammanfattning om parets liv i offentligheten.

Relationen inleds

Paret introduceras via en gemensam vän 2016 och börjar dejta. I oktober börjar den brittiska pressen skriva om romansen och i november bekräftar prins Harry att de är ett par. Året efter syns de tillsammans offentligt och i november 2017 tillkännager prins Charles att prins Harry och Meghan Markle är förlovade. Parets relation till den brittiska pressen är ansträngd redan från början. Prins Harry menar att det finns rasistiska undertoner i rapporeringen om hans fästmö.

I maj 2018 gifter sig paret, vigseln tv-sänds.

Blir mer självständiga

I mars 2019 meddelas att prins Harry och Meghan upprättar sin egen stab, tidigare har de delat personal med prins William och Kate. Paret börjar planera för att flytta från Kensington Palace till ett eget hushåll på Windsor-egendomen. I maj 2019 föds parets första barn, Archie.

Brytningen meddelas

Paret meddelar sitt beslut att ta ett steg tillbaka från sina kungliga uppdrag i januari 2020 och att de delvis kommer att bo i Nordamerika. Strax efter beslutet meddelas att paret kommit överens med det brittiska hovet om att ge upp sina kungliga titlar och inte längre är ”seniora medlemmar” av kungahuset. I brittisk press kallas brytningen för ”Megxit”, en anspelning på Storbritanniens skilsmässa med EU, Brexit.

Berättar i intervju

I mars 2021 publiceras uppgifter i The Times om att Meghan ska ha behandlat anställda vid Kensington Palace så illa att de valt att säga upp sig.

När paret intervjuas av Oprah Winfrey 8 mars 2021, kommer fler detaljer kring varför de valt att bryta helt med kungahuset. Enligt prins Harry var den utlösande faktorn att paret nekades personskydd när de avsagt sig sina kungliga uppdrag. De vittnar även om att Meghan varit djupt deprimerad och att en person nära dem i kungahuset ställt frågor om hur mörk hudfärg deras då ofödde son Archie skulle komma att få. Uppgifterna om mobbing av personal menar paret är en del av hovets strategi för att ”bygga ett falskt narrativ”.

Det brittiska hovet har ännu inte bemött uppgifterna i Winfrey-intervjun.

Intervjun sänds i sin helhet 8 mars klockan 21.00 på TV3 och Viafree.

Prinsparets strider med pressen

Prins Harry och Meghan Markle har sedan sin relations början haft en spänd relation till pressen. I början av parets relation nagelfors Meghan Markles bakgrund,  bland annat i Daily Mails artikel om Meghan Markles mamma Dora Raglan, och hennes bostadsområde där rubriken löd: ”Harry’s girl is (almost) straight outta Compton: Gang-scarred home of her mother revealed — so will he be dropping by for tea?”.

I februari 2021 vinner prins Harry en strid mot Mail on Sunday om en formulering att han ska ha ”vänt militären ryggen”. En domstol dömer också för intrång i Meghans privatliv gällande Dailly Mail och Mail Onlines publicering av det privata brevet till hennes far efter bröllopet.

Paret har i flera intervjuer vittnat om hur medias agerande försvårat deras liv. Prins Harry har dragit paralleller till mediabevakningen av hans mor prinsessan Diana.

Meghan Markles pappa medverkade inte på prinsparets bröllop. Detta efter att han mot betalning ställt upp på paparazzifotografers bilder. Även Samantha Markle, Meghan Markles halvsyster som hon inte har kontakt med, har gjort flera uppmärksammade intervjuer med pressen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.