Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åsa Larsson på Källkritikbyrån reder ut de märkliga detaljerna i prinsessans foto: ”Ett hack i en linje kan vara ett tecken.” Foto: TT

Prinsessan Kate ber om ursäkt för manipulerad familjebild

Uppdaterad
Publicerad

Kate Middleton, prinsessan av Wales, ber om ursäkt efter att äktheten av en bild publicerad av kungahuset har ifrågasatts.

– Det finns flera tecken på att den är manipulerad, säger Åsa Larsson, grundare av Källkritikbyrån.

Under söndagen publicerade det brittiska kungahuset en bild på Kate Middleton och hennes tre barn. Enligt kungahuset var det hennes man och tronarvingen prins William som tog bilden. Tillsammans med bilden gjorde Kate Middleton sitt första uttalande sedan hon genomgick en bukoperation i januari.

Internationella nyhetsbyråer som valde att publicera och distribuera bilden har senare valt att avpublicera bilden. Detta efter man analyserat bilden och hittat tecken på manipulation. Bland annat lyfts dotterns ena arm där en del av den ser genomskinlig ut.

Kate Middleton skriver nu på X och ber nu om ursäkt för ”förvirringen” bilden har skapat. Hon skriver: ”likt många amatörfotografer experimenterar jag ibland med redigeringen.”

Problematik med ”trovärdiga källor”

Åsa Larsson menar att det finns ett problem med de som anses vara ”trovärdiga källor”. Det finns en förväntan hos nyhetsbyråerna att en källa som det brittiska hovet inte skulle välja att dela en potentiellt manipulerad bild.

– De borde kanske ha tänkt på att även det brittiska hovet vill se ut på olika sätt och framstå på olika sätt. De kan därför ha ett intresse av att få den här familjen att se glad och välmående ut, säger hon.

Hon anser att det är ett ”stort problem” om potentiellt manipulerade bilder sprids på nyhetsbyråer.

– Vi vet från influencervärlden, modevärlden och populärkultur att det nästan är standard att förbättra utseendet på folk. Nyhetsbilder är en helt annan sak, de ska ju visa verkligheten. Så det är väldigt viktigt att hålla den linjen.

I videon berättar Åsa Larsson om fyra exempel som tyder på att bilden är manipulerad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.