Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kate Middleton genomgår en behandling mot cancer. Se henne berätta i klippet. Foto: Reuters

Prinsessan Kate har fått cancer

Uppdaterad
Publicerad

Prinsessan av Wales, Kate Middleton, berättar nu att hon har drabbats av cancer, rapporterar brittiska medier. Nu tackar hon för allt stöd hon fått.

Prinsessan Kate, 42 år, berättar i ett videomeddelande att hon fått en cancerdiagnos och är i ett tidigt stadium av cellgiftsbehandling.

Enligt prinsessan trodde hennes läkare inte att hon hade cancer när hon i januari genomgick en magoperation, men senare provtagning visade att hon hade haft cancer. Därför genomgår prinsessan Kate nu förebyggande cellgiftsbehandling.

Hon säger i sitt uttalande att hon blir starkare varje dag, och att hon ser fram emot att återvända till sina åtaganden som prinsessa när hon mår bättre, men att hon och familjen nu kommer att fokusera på att läka.

– Att ha William vid min sida är en källa till tröst och trygghet för mig. Det är även den kärlek, det stöd och den vänlighet som så många av er har visat mig. Det betyder mycket för oss båda, säger prinsessan Kate i sitt videomeddelande.

Andra cancerbeskedet på två månader

Beskedet kommer kort efter att hovet i början av februari gått ut med att även hennes svärfar kung Charles III drabbats av cancer.

I ett uttalande säger hovet att kung Charles är stolt över prinsessan Kate för modet i att ha talat som hon gjorde.

– Prinsessan av Wales har visat oerhört mod och blivit orättvist behandlad av vissa medier, säger Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak.

Även prins Harry och Meghan har uttalat sig.

– Vi önskar hälsa och läkande åt Kate och familjen, och hoppas att de kan få läka i fred, säger de.

”En förklaring till PR-haveriet”

Ebba Kleberg von Sydow, som är journalist och driver podden Monarkerna, säger att beskedet kommer som en chock.

– Nu får vi ju en mänsklig förklaring till det som ändå måste beskrivas som ett PR-haveri från brittiska hovet. Monarkin har verkligen fått sig en törn vad gäller trovärdigheten, säger hon.

Många som uttalat sig om prinsessans besked har även kritiserat mediernas spekulationer om varför Kate inte setts till under flera månader.

– Jag håller inte med om kritiken. Jag tycker att det har varit ett befogat ifrågasättande av den kungliga kommunikationen i och med att det har varit en så kompakt tystnad, säger Ebba Kleberg von Sydow.

Tackar för stödet

Prinsessan Kate och hennes make prins William säger sig vara ”enormt rörda” av all det stöd och vänliga hälsningar som de fått efter att cancerbeskedet offentliggjordes.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.