Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under ett projekt med ukrainska journalister blev skalan av Rysslands grymhet tydlig för Anne Applebaum. Foto: SVT

Prisbelönta historikern: Världen har inte förstått vidden av Rysslands krigsbrott

Uppdaterad
Publicerad

Världen har troligen inte förstått vidden av de krigsbrott som Ryssland begått i Ukraina. Det säger den prisbelönta historikern och författaren Anne Applebaum i SVT:s Agenda.

– Det är krigsbrott som vi inte har sett i Europa sen 1940-talet.

Det är snart ett år sedan vi vaknade till nyheten att Ryssland inlett en storskalig invasion av Ukraina. Landets försvarsvilja har hyllats och ses som en av anledningarna till att man lyckats stoppa och i vissa områden slå tillbaka de ryska styrkorna.

Applebaum menar att kämparviljan inte endast handlar om rätten till sina territoriella gränser, utan även om att skydda folket från den terror som väntar folket under rysk ockupation.

– Man vill skydda folket från det som den ryska ockupationen medför. Det går att jämföra med nazisternas ockupation under 1930- och 40-talen och den sovjetiska ockupationen efter andra världskriget, säger hon.

Fredsförhandlingar poänglöst

Anne Applebaum, som skrivit flera böcker om Ryssland, Putin och Östeuropa, har svårt att se att fredsförhandlingar skulle lösa konflikten i nuläget.

– Förhandlingar kan leda till att konflikten sätts på paus för att låta Ryssland omgruppera och sedan återuppta invasionen om ett år. 

Hon säger att kriget kommer att ta slut när Ryssland förstår att de inte kan vinna.

– Om kriget ska ta slut för alltid måste Ukraina ta tillbaka allt sitt land och bli en del av en säkerhetsallians som gör en fortsättning av kriget omöjlig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet