Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Är Donald Trump en fara för demokratin? Tidigare statsminister Fredrik Reinfeldt och Johan Ingerö, policyansvarig i KDs partiledarstab, debatterar i Aktuellt. Foto: SVT:s Aktuellt

”Problematiskt att sälja bilden om en demokrati i fara”

Uppdaterad
Publicerad

Det finns en risk att USA bli mer korrupt om landet fortsätter att ledas av nuvarande presidenten Donald Trump. Det skriver tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt i sin nya bok.
Johan Ingerö (KD) håller inte med om att demokratin skulle vara i fara om Trump blir återvald i november.

Fredrik Reinfeldt, tidigare statsminister och partiledare för Moderaterna, släppte i dagarna sin nya bok “3 november 2020 ödesvalet: Om en demokrati i fara och en världsordning i upplösning”. I den skildrar han det spända läget i USA inför valet i höst. I boken uttrycker Reinfeldt även en stor oro för USA:s framtid.

Han skriver bland annat att Donald Trump riskerar att påverka maktbalansen i världen och varnar för att USA blir mer korrupt.

”Diktatorns fasoner”

Du hävdar att demokratin är i fara om Donald Trump väljs om i fyra år till? 

– Donald Trump har mycket av diktatorns fasoner, han kräver blind lydnad, han accepterar inte obereoende domstolar, säger Fredrik Reinfeldt.

Men Johan Ingerö som är policyansvarig hos Kristdemokraternas partiledargrupp vill inte säga att demokratin är i fara om Trump skulle bli omvald. Han säger att det är problematiskt att sälja bilden av att demokratin skulle vara i fara.

– Om vi säger att den amerikanska demokratin är hotad då säger vi att den amerikanska tryckfriheten, pressfriheten och rätten att gå och rösta är hotad och det stämmer ju inte, säger Johan Ingerö.

”Fått en allierad”

Fredrik Reinfeldt skriver även i sin bok att han är bekymrad över att den nuvarande världordningen är på väg att lösas upp.

– I 75 år har vi litat på att denna supermakt står upp för fria världen och fri demokrati i en värld där det funnits kommunism, religiösa fanatiker, säger Fredrik Reinfeldt och fortsätter:

– Då har USA varit garanten som hållit nere och tryckt tillbaka. Nu har de fått en allierad som berömmer dem när de ger sig på sin egen befolkning.

Ser inte risk för svagare USA

Johan Ingerö tror inte man kommer att få se ett svagare USA i världspolitiken.

– Vi fick häromveckan det första fredsavtalet i Mellanöstern på 26 år mellan Israel och Förenade Arabemiraten, inte i liten utsträckning beroende på amerikanskt ledarskap.

Se mer av debatten i spelaren ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer