Hanif Qadir, grundare av organisationen Active Change Foundation i London. Foto: SVT

”Problemet måste tacklas på gräsrotsnivå”

Uppdaterad
Publicerad

Hanif Qadir jobbar i Storbritannien med att förhindra att unga män rekryteras till terrororganisationer. Han menar att alla insatser måste förankras lokalt och inte gå via polisen.

Storbritannien är, tillsammans med Frankrike, det land som flest europeiska IS-krigare kommer ifrån. Den brittiska regeringen försöker genom organisationer och församlingar nå ut till de unga som befinner sig i riskzonen.

En av organisationerna är Active Change Foundation i Nordöstra London. Den grundades av Hanif Qadir, som själv i början av 2000-talet reste till Afghanistan för att ansluta sig till talibanerna. En resa han snabbt ångrade. Sedan dess jobbar han för att förhindra att nya unga män rekryteras av terrororganisationer.

Agenda

Han berättar för Agenda att han själv reste för att han var arg när han såg oskyldiga kvinnor och barn dödas och ingen från den muslimska världen gjorde något. Han ville hjälpa till på alla sätt han kunde.

”Talibanerna var respektlösa”

– Ibland, när man ser vad som faktiskt sker via nätet, sociala medier och på tv, så blir man arg. Att ansluta sig till talibanerna var ett alternativ, säger Hanif Qadir.

Under sin resa upplevde han att talibanerna var respektlösa mot människor som kommit dit för att hjälpa dem.

– De blev illa behandlade. Det var inte rätt. Så gör man inte inom islam. Jag var arg på att USA:s robotar dödade oskyldiga kvinnor och barn, men jag blev ännu mer arg när jag såg muslimer göra samma sak mot andra unga muslimer.

Till unga som vill resa till Irak och Syrien i dag säger han att de ska tänka om, för det är inget lättvindigt beslut.

– Jag hänvisar dem till de ursprungliga skrifterna, till de lärdes råd. Om vi är villrådiga i religiösa frågor ska vi vända oss till dem som har rätt utbildning och kan vägleda oss.

”Många unga muslimer misstror myndigheter”

I Sverige har det varit polisens uppgift att övertala dem att inte åka. Vad tycker du om det?

– Vi vet av erfarenhet att det inte går. Polisen och säkerhetstjänsten är viktiga, men strategier som inte är förankrade i samhället kommer att misslyckas. Historien och erfarenheten har lärt oss att många unga muslimer i väst alltid har hyst misstro mot myndigheter. Vi har lyckats när vi har använt oss av samhällsförankrade strategier. Att engagera sig i unga på gräsrotsnivå är viktigt för att få bukt med problemet.

Han är övertygad om att Sverige borde använda den strategin.

– Jag har varit i Sverige flera gånger de senaste fem åren. Vi har haft ett otal konferenser om vad som bör göras och inte. Alla europeiska stater måste börja tillämpa det här. Sluta prata, gör något! Ni har redan lokala grupper och organisationer i era länder. Hjälp dem att tackla det här problemet. Annars blir det bara värre, var så säkra.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet