Människor i staden Khan Bani Saad, strax utanför Bagdad, ser förödelsen vid marknadsplatsen efter IS bombdåd under högtiden eid-al fitr. Foto: TT

Professor: Därför slår IS till under viktiga högtider

Uppdaterad
Publicerad

Den muslimska fastemånaden ramadan hade precis avslutats när IS en marknad i närheten av Bagdad. Minst 120 personer dödades.

– Det handlar med största säkerhet om att dra till sig uppmärksamhet under en av de viktigaste muslimska högtiderna, säger Leif Stenberg, chef vid Centrum för Mellanösternstudier på Lunds universitet.

Terrorgruppen IS har tagit på sig ansvaret för fredagens attack mot en marknad i staden Khan Bani Saad, strax nordost om Iraks huvudstad Bagdad. En bilbomb dödade 120 personer i en av de dödligaste attackerna i landet på tio år.

Terrordådet inträffade miitt under eid-al fitr – högtiden som inleder månaden shawwal och innebär att fastemånaden ramadan är över. En bilbomb dödade 120 personer och skadade minst 130 personer i en av de dödligaste attackerna i landet på tio år.

Terroriströrelsen IS

Att den här typen av terrordåd äger rum under viktiga religiösa högtider, och i synnerhet i samband med fredagsbönen, är numera ganska vanligt, menar professor Leif Stenberg, chef vid Centrum för Mellanösternstudier på Lunds universitet.

– Det äger rum då och då, även i Saudiarabien och Kuwait nyligen. Det är nästan så att man kan sitta och vänta på var någonstans det ska hända under de här högtidsdagarna, säger han till SVT Nyheter.

”Vill markera skillnaden mellan sunni och shia”

Vilka syften har IS med att slå till just under eid-al fitr?

– Det är spänningen man söker efter,  det här gör att man får en viss uppmärksamhet. För IS är ju huvudmotståndaren shiamuslimer – avfällingen från det som de menar är den äkta islam. Det handlar om att markera skillnaden mellan sunni och shia, säger professor Leif Stenberg till.

Balansen rubbas

Den styrande regimen i Irak har försökt att minska spänningarna mellan sunni- och shiamuslimer genom att försöka få sunnimuslimer närmare makten i Bagdad. Man vill undvika att spä på konflikten, men när IS genomför blodiga attacker som får stor uppmärksamhet – vilket fredagens bombdåd är ett färskt exempel på – så rubbas just den balansen, menar Stenberg.

– Det är uppenbart att man inte kan särskilja konflikten i Syrien och Irak, det går in i varandra. IS ser ju inte längre det som två nationalstater utan ett stort kalifat. Konfliktläget är betydligt svårare nu, säger Leif Stenberg, och fortsätter:

– Den senaste tiden har det rapporterats flitigt om hur IS blir tillbakatryckta i bland annat Anbar-provinsen, i västra Irak, efter kontinuerliga flygattacker. Många experter gör dock bedömningen att IS terror är något världen måste leva med för lång tid framöver.

”IS idéer det verkligt farliga”

Även Leif Stenberg stämmer in i den bilden, men menar samtidigt att problemet är mycket större än att IS genomför bombattacker och terrordåd.

– Den typ av idéer som IS har försvinner ju inte för att man bombar bort IS från jordens yta – vilket man säkert skulle kunna lyckas med. Men att deras idéer får fotfäste och finns kvar, det är det verkligt farliga, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet