Foto: TT

Professor: En tydlig signal

Uppdaterad
Publicerad

Att USA släpper igenom en resolution riktad mot Israel är närmast unikt, men det kommer inte få någon större betydelse för den stendöda fredsprocessen. Enligt professor Jan Hallenberg är det sista chansen för Obama att visa vem det är som bestämmer.

– USA markerar mot Israels politik. Det är en tydlig, men väldigt sällsynt signal, säger Jan Hallenberg, senior professor vid Försvarshögskolan.

Samtidigt kommer FN:s beslut inte att få några reella effekter, tror han.

FN-krav på Israel

– Det får ganska få praktiska konsekvenser. Det finns ingen fredsprocess och en sådan kommer inte igång av det här. Men det är ett hedervärt och principiellt ställningstagande.

Jan Hallenberg tror heller inte att relationen mellan USA och Israel påverkas av att USA valde att lägga ned sin röst, och inte lägga in ett veto.

– USA har flera gånger tidigare lagt in veto och jag tror att Israel hoppades att det skulle ske igen. Men jag tror inte det innebär så mycket för relationen mellan länderna, förutom att Netanyahu bli ännu surare på Obama.

Varför lade USA inte in veto?

– Obama har tidigare visat att han inte gillar Israels bosättningar. Det här var sista chansen för honom att markera det. Det markerar också att det är Obama som bestämmer, och inte Donald Trump.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

FN-krav på Israel

Mer i ämnet