Robert Egnell, professor vid Försvarshögskolan. Foto: SVT

Professor: ”Terrordåd är det nya normala”

Uppdaterad
Publicerad

Mängden attacker mot mål i Europa på senare tid är en förändring i terrorns karaktär. Det stämmer även väl med IS uttalade strategi. Det säger Robert Egnell, professor vid Försvarshögskolan till SVT. Han befarar att även Sverige kommer att drabbas på sikt.

– Det handlar om att gå från att bygga kalifatet till att slå i Europa. Det är alldeles uppenbart att de nu når ut till grupper i våra samhällen på ett väldigt framgångsrikt sätt, säger Robert Egnell om IS.

Han pekar på att det finns en väldigt farlig länk mellan IS i Syrien och utstötta människor i våra samhällen som ofta har en kriminell och brokig bakgrund.

– Den länken måste vi komma åt. Vi måste bekämpa IS på hemmaplan men också se oss i spegeln och fundera över vad det är i våra samhällen som skapar människor som är beredda att köpa den här våldsideologin och begå de allra värsta brotten vi kan tänka oss.

Det har varit väldigt många terrordåd på kort tid och tyvärr tror Robert Egnell att det är något vi får vänja oss vid.

– Det är det nya normala som Europa på något sätt måste vänja sig vid.

– Jag tillhör väl dem som tror att det tyvärr är en tidsfråga innan det även drabbar oss i Sverige på allvar, säger Robert Egnell i SVT:s Aktuellt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordåd i fransk kyrka

Mer i ämnet