Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Professorn: Därför utlyser Trump nödläge

Professorn: Därför utlyser Trump nödläge

Uppdaterad
Publicerad

Trumps beslut att utlysa nationellt nödläge för att kunna bygga en mur mot Mexiko har väckt kritik från både republikaner och demokrater.
– Han har förlorat spelet om sakfrågan och försöker skyla detta med bombastisk retorik, säger Erik Åsard, professor i Amerikastudier vid Uppsala universitet.

Åsard tror ändå att förslaget kommer att röstas igenom kongressen, eftersom Trumps kärnväljare, ungefär en tredjedel av väljarkåren, står bakom presidentens och hans förslag. 

Tanken är att pengar tas från försvarsdepartementet, finansdepartementet och drogbekämpningen för att betala för muren. Det kan enligt Erik Åsard strida mot konstitutionen. Hur begreppet nationellt nödläge ska definieras har hittills aldrig prövats juridiskt, menar Åsard, och tror därför att frågan till slut kommer avgöras i USA:s högsta domstol.

– Processen kan ta lång tid, kanske in på valåret 2020. Det kan mycket väl bli en valfråga i nästa presidentval.

Åsard drar paralleller till Trumps förslag från 2017 om inreseförbud för medborgare från ett antal utpekade länder – ett förslag som blev rejält urvattnat innan det till slut godkändes av domstolarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer