De vill stoppa invandrare från att ta sig in i USA

Uppdaterad
Publicerad

Trots att USA satsar allt större militära och polisiära resurser på att bevaka gränsen mot Mexiko reser hundratals frivilliga amerikaner dit för att stoppa människor från att ta sig in i USA. SVT:s ”Korrespondenterna” har träffat några av dessa frivilliga vid Rio Grande – gränsfloden mellan de två länderna.

Tystnaden vid floden störs av ett melodiskt visslande.

– Det är de, det är ett tecken! De varnar smugglarna för oss, säger Shannon McGauley och flyger upp ur sin campingstol och spejar mot Mexiko.

Han står beväpnad på den amerikanska sidan, redo att skrämma bort invandrare som försöker ta sig över Rio Grande.

Dagen började dock med en sovmorgon.

– I vanliga fall är vi uppe vid fem och patrullerar, men flera av de andra killarna åkte hem igår kväll så jag fick några timmars extra sömn, säger Shannon McGauley.

När president Trump pratade om att den så kallade migrantkaravanen från Centralamerika var på väg att invadera USA tog han hotet på allvar.

– Trump är den förste som gör vad människorna vill, inte vad politikerna vill. Jag vill hjälpa honom i kampen, säger Shannon McGauley, som grundat organisationen Texas Minutemen. 750 män och kvinnor som ser det som sin uppgift att patrullera gränsen och på olika sätt försvåra för migranter att komma över gränsen.

– Vi hade helst velat lämna över ansvaret till myndigheterna, men de har misslyckats, säger han.

”Är du här olagligt ska du ut”

Han satte sig i bilen och körde de tre timmarna från Dallas till gränsen för att hjälpa de boende där bekämpa de som försöker ta sig in.

– Jag bryr mig inte om vilket land du kommer ifrån, är du här olagligt ska du ut.

En som huserar Minutemännen är Rusty Monsees, som bor så nära gränsen att hans hus ligger på fel sida av det gigantiska staket som går mellan länderna, 100 meter från gränsen. När han visar var de beväpnade frivilliga männen och kvinnorna får sova slår stanken mot oss.

– Känner du lukten av död råtta? Jag vet ungefär var den ligger men jag får inte ut den under hyllan, säger han.

”Grupp kvinnor åkte själva för att hjälpa till”

I rummet finns tältsängar, burkskinka, tetrapak med kycklingbuljong och längs väggen står ett par gevär staplade på rad.

– Det är lite spartanskt, men det är inte mycket som behövs, säger han.

– Många gör en grej av det. Förra helgen var det en grupp kvinnor här som lämnade sina män hemma och åkte själva för att hjälpa till.

Rusty Monsees säger att cirka 200 personer passerar hans hus olagligt per dag. Han skjuter skott upp i luften ibland för att stoppa dem.

– Jag känner människor som gillar att skjuta över till Mexiko och döda dem, men det tycker jag är fel, säger han.

”Behöver hjälp av killar som Minutemen”

Dagarna tillbringar Rusty Monsees mest i sin bil.

Dels för att köra runt och vakta, men ibland sitter han bara still i bilen i sin egen trädgård och väntar. Tre gånger när vi är ute passerar den amerikanska officiella gränspolisen.

– De gör så gott de kan, men de har för lite resurser, det är därför jag behöver hjälp av killar som Texas Minutemen, säger Rusty Monsees.

– Man får ansöka om medlemskap, och så gör vi en bakgrundskoll på dig så att du inte är olämplig, säger grundaren Shannon McGauley.

– Man ska ha tålamod, och kunna sitta still länge.

Måste man vara beväpnad?

– Inte alls. Men det här är Texas, alla är beväpnade.

Två fiskare syns vid vattenbrynet, men inga andra. Rusty Monsees och Shannon McGauley diskuterar om de borde larma gränspolisen men konstaterar att de inte har några bevis på smuggling.

Både Shannon McGauley och Rusty Monsees tycker att de gör sin samhälleliga plikt.

”Vi är inte mililis, vi är engagerade amerikaner”

Den organiserade militären håller inte nödvändigtvis med. Tidningen Newsweek kom över en intern kommuniké där den amerikanska militären var bekymrade över antalet ”oreglerade milismän som sänder sig själva till gränsen i påstått stöd”.

– Vi är inte milis, säger Shannon McGauley.

– Vi är engagerade amerikaner.

Han har lagt ned två decennier av sitt liv och många tiotusentals kronor ur egen ficka på att resa runt och bevaka gränsen. Han berättar hur hans nu vuxna dotter skrev en lapp en gång och bad honom komma hem. Hans ögon glänser när han berättar om skuldkänslorna han hade när han lämnade henne veckor i streck för att sitta i en campingstol vid gränsen.

– Men jag måste tänka att jag gör det som jag tror är viktigt och att det kommer att ge resultat. Jag har investerat mycket i det här och jag vill få tillbaka på mina investeringar. Jag vill ha en trygg nation.

Se hela reportaget i Korrespondenterna på SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.