Personal på ungdomsförvaret Shenandoah Valley anklagas för att ha klätt av unga migranter och utsatt dem för misshandel. Foto: Zachary Wajsgras/AP/TT

Anklagelser om övergrepp på förvar för unga migranter i Virginia

Publicerad

Tonåriga migranter hävdar att de utsatts för allvarliga fysiska övergrepp på ett förvar för unga i den amerikanska delstaten Virginia. De ska ha misshandlats, klätts av nakna och hållits isolerade under långa perioder.
Nu har guvernören beordrat en utredning.

I april stramade USA åt sin migrationspolitik och införde ”nolltolerans mot illegal invandring”, vilket innebar att de som passerade gränsen olagligt greps och ställdes inför rätta. Sedan dess har över 2 000 medföljande barn till migranter placerats i förvar på separat håll.

Efter massiv kritik skrev USA:s president Donald Trump på onsdagskvällen under en presidentorder för att stoppa barnen från att separeras från sina föräldrar. Justitiedepartementet har nu bett en federal domare att ändra reglerna, uppger AP.

På torsdagen uppgav en högt uppsatt tjänsteman vid USA:s gränskontroll att migranter med barn som korsar gränsen från Mexiko illegalt inte längre kommer att anklagas för brott, skriver Washington Post.

Uppgifter om övergrepp

Samtidigt kommer uppgifter om att unga migranter på förvaret Shenandoah Valley i Virginia utsatts för övergrepp av personalen.

Tonåringar så unga som 14 år, som suttit i förvar i månader och år, vittnar om att de satts i handfängsel och slagits. De ska ha isolerats under långa perioder, lämnats nakna i betongceller och anklagar vakterna för att ha bundit dem vid stolar och satt påsar över deras huvuden, skriver Washington Post.

En före detta anställd vittnar om att hon sett barn med blåmärken och brutna ben, uppger nyhetsbyrån AP.

Beordrat utredning

Virginias guvernör Ralph Northam, som tillhör Demokraterna, säger att uppgifterna är oroande och har beordrat en utredning av förhållandena vid förvaret.

Advokater som representerar förvaret förnekar alla anklagelser om missförhållanden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

USA:s migrationspolitik

Mer i ämnet