• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industri på Batterivägen i Varberg. Kraftig rök går in mot stan. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

”Vi kommer att ha väldigt starka gränser men vi kommer att hålla familjerna tillsammans. Jag gillade inte synen och känslan av familjer som separerades”, sade presidenten när han undertecknade ordern. Foto: TT

Familjer ska inte längre splittras – men många frågor kvarstår

Uppdaterad
Publicerad

När till och med hans egen fru och dotter protesterade kovände Donald Trump – familjer ska inte längre splittras vid gränsen till USA. Men beslutet leder till nya frågor, om hur länge det rättsligt är möjligt att hålla barn inlåsta.

Efter massiv kritik skrev USA:s president Donald Trump på onsdagskvällen under en presidentorder för att stoppa barn till migranter från att separeras från sina föräldrar.

Men många frågor kvarstår.

Hur länge, och var, kan barn sitta inlåsta? Och hur och när kan de familjer som redan splittrats vid USA:s gräns återförenas?

Ordern innebär inte ett slut på nolltoleransen, utan att familjer nu ska låsas in tillsammans. Därmed kan den krocka med andra regler kring fängsling av barn.

– Vi inväntar mer vägledning om detta, säger Brian Marriott, talesman för en familjeenhet inom hälsomyndigheten HHS.

Oklart när order verkställs

Enligt The New York Times är det oklart när presidentordern verkställs samt om den omfattar de barn som i dagsläget är fängslade. Initialt kommer barnen inte att återförenas med sina fängslade föräldrar, uppger talespersoner för den amerikanska regeringen.'

Det återstår även att se var exakt familjerna kommer att vara vid en eventuell återförening. Enligt CNN har Donald Trump gett försvarshögkvarteret Pentagon i uppdrag att hitta olika platser där familjerna kan vara.

Ett rättsfall från 1990-talet, kallat Floresöverenskommelsen, slås fast att barn inte får hållas inlåsta mer än 20 dagar, rapporterar BBC. Det kan komma att skapa problem för Trump-administrationen då utredningsprocesserna kring de familjer som tagit sig över gränsen till USA olagligt kan bli långvariga.

Målet är också att återförena de familjer som splittrats, enligt Marriott, men hur det ska gå till är inte känt.

Över 2 000 barn har skiljts från sina föräldrar

Nolltoleransen vid gränsen infördes för drygt två månader sedan. Bara under perioden den 5 maj till 9 juni innebar den att 2 342 barn fördes till separata boenden medan föräldrarna greps, enligt statistik från myndigheterna i tisdags.

Trumps delvisa vändning i frågan kom efter en växande internationell kritikstorm. Även hans egen familj har haft åsikter, däribland dottern Ivanka Trump och hustrun Melania Trump.

– Ivanka känner starkt. Min fru känner starkt för detta. Jag känner väldigt starkt för detta, sade Donald Trump vid undertecknandet.

Trump: Ska hålla ihop familjerna

Samtidigt var han tydlig med att USA:s gränsskydd kommer att vara lika starkt som tidigare, om inte starkare.

– Vi kommer att ha väldigt starka gränser men vi kommer att hålla familjerna tillsammans. Jag gillade inte synen och känslan av familjer som separerades, sade presidenten.

På torsdagen ska USA:s representanthus rösta om en migrationslagstiftningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

USA:s migrationspolitik

Mer i ämnet