Ljudupptagning av gråtande barn upprör i migrationsstrid

Uppdaterad
Publicerad

Ljudinspelningar där gråtande barn ropar på sina föräldrar. Bilder på barn som sitter i bur.
Kritiken mot USA:s nolltolerans i migrationspolitiken växer efter nya avslöjanden. I förgrunden bråkar de stora partierna om ett nytt lagförslag.

– Vi har en orkester här. Det enda som saknas är en dirigent, hörs en amerikansk gränspolis säga.

I ljudinspelningar som läckt till den oberoende journalistgruppen Pro Publica hörs gråtande barn ropa efter mamma och pappa. Flera gånger hörs personalen säga ”gråt inte, gråt inte”.

Läckan uppges komma från en av USA:s gränsanläggningar där illegala migranter hålls frihetsberövade.

I klippet ovan hörs delar ur den sju minuter långa ljudupptagningen. Bilderna är tagna vid ett annat tillfälle.

2 000 barn i förvar

Inom ramen för den nolltolerans som president Donald Trumps regering har infört har över 2 000 barn separerats från sina föräldrar under de senaste sex veckorna.

Nolltoleransen innebär att de som passerar den amerikanska gränsen olagligt ska gripas och ställas inför rätta, vilket får följden att medföljande barn placeras i förvar på annat håll.

Regeringen har därtill förbjudit journalister som besöker förvarsanläggningar att ta bilder eller tala med barnen. Därav läckorna.

Målet är en ny lag

– Vad som har förändrats är att vi inte längre låter hela grupper av människor som bryter lagen gå fria, säger Kirstjen Nielsen, USA:s minister för inre säkerhet, enligt NPR.

Det finns dock ingen amerikansk lag som säger att barnen nödvändigtvis måste skiljas från sina föräldrar – det är något som Trump-administrationen har infört, vilket den journalistiska faktagranskningssidan Politifact slagit fast.

Att president Trump inte har gett order om att stoppa separationerna förklarar Nielsen med att han vill se en ”långsiktig lösning”.

Nielsen hävdar, precis som Donald Trump, att Demokraterna bär ansvaret för det som sker, för att partiet inte ställer sig bakom deras migrationsreformer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

USA:s migrationspolitik

Mer i ämnet