USA:s president Donald Trump träffade under tisdagskvällen talmannen i Representanthuset, Paul Ryan, för att diskutera invandringslagstiftningen i landet Foto: TT

Trump manar på invandringslagar – stödjer båda lagförslagen

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump stödjer nu båda de lagförslag om invandring som är aktuella i representanthuset i USA. Det uppges presidenten ha sagt i ett slutet möte i kongressen. Trump säger sig söka en lösning på problemet där flera tusen barn separerats från sina föräldrar vid mexikanska gränsen, men de nya lagförslagen är kontroversiella och det är oklart om de kommer gå igenom.

Det är den nuvarande lagstiftningen som är felet, och demokraterna som är det stora problemet eftersom de stoppar alla försök att ändra på lagen. Så ser USA:s president Donald Trump på den allt mer prekära migrantsituation som råder vid gränsen till Mexiko.

Under tisdagskvällen besökte Trump sina republikanska kollegor i Kapitolium, där ska han bland annat ha uttryckt stöd åt de två lagförslag från republikanskt håll som bland annat ska göra så att situationen vid gränsen löses.

USA:s migrationspolitik

”Hejdar kedjeinvandring och löser gränskrisen”

Fokus ligger bland annat på att försöka hitta en skrivning som möjliggör för amerikanska myndigheter att ännu längre kunna frihetsberöva barn som tagit sig in i USA på illegal väg – men de ska kunna hållas tillsammans med sina föräldrar.

– Han gav sitt stöd till båda de invandringslagar som bygger muren (mot Mexiko), stänger juridiska kryphål, stoppar visumlotteriet, hejdar kedjeinvandring och löser gränskrisen och familjesepareringsfrågan genom att tillåta kvarhållande och avvisning av familjer”, meddelar talesmannen Raj Shah.

Men det är inte bara demokraterna som ogillar presidentens nolltolerans i migrationsfrågan, och de nya lagförslagen som ska försöka presenteras inom ramen för detaa. Även inom presidentens parti Republikanerna är lagförslagen omstridda, så trots att kongressens båda kamrar har republikansk majoritet är det osäkert om de går igenom.

Under en sexveckorsperiod har omkring 2 000 barn separerats från sina föräldrar efter att de tagit sig in till USA över gränsen. Cirka 1 500 av barnen har uppgetts vara minderåriga. Familjerna hålls inspärrade och separerade.

”Ett fruktansvärt förslag”

Enligt Trump sker detta eftersom man nu helt enkelt börjat upprätthålla reglerna vid gränsen. Han manar kongressledamöterna att rösta fram nya regler om de inte gillar de gamla.

Men skeptikerna är många.

– Jag tycker det är ett fruktansvärt förslag, och jag tror inte att någon demokrat kommer att stödja det, säger Steny Hoyer, en av de högst uppsatta Demokraterna i representanthuset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA:s migrationspolitik

Mer i ämnet