Hundratals demonstrationer ägde rum i USA mot landets ”nolltolerans” mot invandring. Foto: Brian Snyder/TT

Hundratals koordinerade protester mot Trumps invandringspolitik

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 700 demonstrationer annordnades runtom i USA under lördagen, för att protestera mot regeringens och president Donald Trumps ”nolltollerans” mot illegal invandring.
– Det här är inte det som vi står för, sade den demonstrerande advokaten Courtney Malloy i New York.

Totalt har omkring 2 000 barn skiljts från sina anhöriga. Barnen tillhör migranter som har gripits av amerikansk gränspolis när de försökt ta sig in i USA utan tillstånd.

En av de största protesterna ägde rum i närheten av Vita huset i Washington, där tusentals samlades, rapporterar nyhetsbyrån AP. Tidigare hade det talats om att uppemot 50 000 personer skulle delta men så många verkar inte ha slutit upp, skriver The Washington Post.

”Kommer inte stå här och se hur vårt land slits sönder”

Protester anordnades i såväl miljonstäder som Los Angeles och New York som i samhället Antler i delstaten North Dakota, med ett 20-tal invånare.

I Chicago gick tusentals demonstranter till kontoret för den federala migrationsmyndigheten, rapporterar Reuters.

I New York demonstrerade bland andra advokaten Courtney Malloy. Hon hade kommit för att stödja migranterna.

– Det här är inte det som vi står för och det är inte ok, och vi kommer inte att stå här och se hur vårt land slits sönder och se hur barn slits från sina mödrar, säger hon till nyhetsbyrån AFP.

Tusentals barn skilda från familj

Barnen, som protesterna rör, har separerats från sina föräldrar eftersom Vita huset fattat ett beslut som innebär att alla myndiga vuxna som passerar gränsen olagligt ska ställas inför rätta, något som väckt internationell kritik.

I dagsläget är tusentals barn frånskilda från sina föräldrar, trots att en federal domare slagit fast att en återförening måste ske inom 30 dagar. Vita Huset har fortfarande inte gett några tydliga besked kring hur det ska gå till.

I början av maj meddelade USA:s justitieminister Jeff Sessions att det råder nolltolerans mot illegal invandring. Det innebär att alla som olagligt tar sig över den sydvästra gränsen till USA ska gripas och åtalas och att barn, som ju inte kan åtalas, ska skiljas från sina föräldrar och placeras i boende.

”Om du smugglar ett barn så kommer vi att åtala dig och barnet kommer att separeras från dig som lagen kräver. Om du inte tycker om det så smuggla inte barn över vår gräns”, sade Sessions.

Mer än 2 000 barn togs från sina föräldrar under de första sex veckorna med nolltolerans.

Den 20 juni satte Donald Trump stopp för familjeseparationerna genom en presidentorder. Den lämnade dock många frågor obesvarade, som var hela familjer som grips ska hållas i fängsligt förvar tillsammans. Den gav inte heller vägledning om vad som ska hända med de barn som redan tagits från sina föräldrar.

Men den 21 juni kom beskedet om att Trump instruerat myndigheterna att börja återförena barnen med deras inlåsta föräldrar

Uppskattningsvis 11 miljoner papperslösa lever i dag i USA. De flesta kommer från Mexiko, El Salvador, Honduras och Guatemala. Många uppges ha flytt från gäng- och narkotikarelaterat våld.

Källor: NPR, Opinionsinstitutet Pew

(TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

USA:s migrationspolitik

Mer i ämnet