Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Jan Hellberg, professor i statsvetenskap, om det spända läget mellan Iran och USA. Foto: SVT

Professorn: ”Det spända läget kan eskalera till en väpnad konflikt”

Uppdaterad
Publicerad

Det finns risk att det spända läget i Persiska viken kan eskalera till en väpnad konflikt efter att Stena Impero beslagtagits av Iran, säger Jan Hallenberg, professor i statsvetenskap.

Om iranierna attackerar amerikanska intressen direkt i Hormuzsundet eller i Persiska viken så är det stor risk att USA slår tillbaka militärt, säger Hallenberg, som är expert på amerikansk utrikes- och säkerhetspolitik samt forskningsledare vid Utrikespolitiska institutionen.

Hur stor tror du att den risken är?

– Det är väldigt svårt att bedöma, det krävs bara att det blir ett misstag av någon enskild befälhavare ganska långt ner på skalan.

Tror inte att kärnenergiavtalet kommer att överleva

Både EU och FN kan och borde uttala sig för att få till en diplomatisk lösning, menar Jan Hallenberg.

– Men de kan inte göra några egentliga påtryckningar på de båda parterna. Därtill är både USA och Iran för starka, fortsätter han.

Jan Hallenberg tror att kärnenergiavtalet från 2015, som syftar till att förhindra Iran från att utveckla kärnvapen, inte kommer att överleva nuvarande kris. USA införde sanktioner mot Iran i samband med att USA drog sig ur kärntekniksavtalet, eftersom man upplevde att avtalet inte hindrade Irans kärnvapenambitioner. Iran bestämde sig i våras för att frångå delar av avtalet, bland annat om lagring av anrikat uran.

Se hela intervjun i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer