Foto: SVt Helgstudion

Experterna överens: Pandemin kan pågå i ett par år

Uppdaterad
Publicerad

Professorn och vaccinforskaren Matti Sällberg säger att coronapendemin kan pågå i ett par år i Sverige.

– Det är inte alls orimligt, säger han i SVT:s Helgstudion.

Han får medhåll av Anna Mia Ekström, klinisk professor i global infektionsepidemiologi.

Båda forskarna som medverkade i SVT:s Helgstudion på söndagen är överens om att coronapandemin kommer att fortsätta under lång tid i Sverige.

– Det här viruset kommer inte att försvinna, sa Matti Sällberg, professor och vaccinforskare och fortsatte:

Coronapandemin

– Det här är någonting vi får leva med. Men pandemin i sig – kanske blir det ett par vågor innan vi har uppnått tillräcklig immunitet. Det är inte alls orimligt att det ska hänga i ett par år.

Vad kommer först – flockimmunitet eller vaccin?

– Flockimmunitet utan tvekan, det kanske räcker med 10 till 20 procent för att påverka spridningen. Den riktiga flockimmuniteten infinner sig vid 50 till 60 procent.

– Stänger man ner väldigt hårt så skjuter man på problemet. Man flyttar det framåt, sa Matti Sällberg.

Höga dödstal

Anna Mia Ekström, klinisk professor i global infektionsepidemiologi, instämmer i Sällbergs analys. Hon säger att de höga dödstalen i Sverige, jämfört med andra nordiska länder, kan ha flera förklaringar.

– Många länder som har låga dödstal och lågt antal smittade har det här framför sig när man öppnar upp. Man kan inte ha stängt hur länge som helst, sa hon.

– Alla som smittas, särskilt i de äldre riskgrupperna, kommer inte att överleva oavsett hur bra sjukvård man har. Man måste vänta ut den här epidemin för att se hur slutresultatet blir, sa Anna Mia Ekström.

Nordiska skillnader

Professor Ekström lyfte särskilt fram att svensk äldreomsorg kan se annorlunda ut än i Norge, Danmark, Finland och Island.

– En av orsakerna till att vi sett så höga dödstal i Sverige är att det kom in på äldreboenden för snabbt och i alldeles för stor uträckning. Strukturer kan se annorlunda ut i de andra nordiska länderna – att de har ett mer välfungerande system än vad vi har haft här.

– En annan orsak är att det kom in i sårbara grupper som inte följde svenska nyheter och att det snabbt tog fart där, utan att man tänkt på att 20 procent av svenska befolkningen är utlandsfödd, sa Anna Mia Ekström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet