• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Nordmaling i Nordmalings kommun, Västerbottens län. Det brinner i en villa i centrala Nordmaling med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi bör ge honom en ”förgylld bro” som är tillräckligt attraktiv för att få ut Putin men i efterhand kommer ses som billig.” – Hör professorn om hur kriget i Ukraina skulle kunna ta slut. Foto: TT/SVT

Professorn: Så skulle kriget i Ukraina kunna ta slut

Uppdaterad
Publicerad

Väst måste fortsätta stötta Ukraina tills Rysslands president Vladimir Putin inte längre ser någon mening med kriget och sätter sig vid förhandlingsbordet. Det menar Dominic Tierney, professor i statsvetenskap och författare till böcker om hur krig avslutas.

– Vi bör ge honom en ”förgylld bro” som är tillräckligt attraktiv för att få ut Putin men i efterhand kommer ses som billig.

Kriget i Ukraina har passerat 100 dagar och Dominic Tierney, professor vid Swarthmore college i Pennsylvania, ser inga tecken på att det kommer att sluta snart.

– Putin tänker fortsätta skjuta artillerield och mala ner en seger. Men om västs stöd fortsätter flöda in i Ukraina och om väst behåller sin sammanhållning kommer Putin kanske se slagfältets verkliga grymhet. Och kanske ser han framåt och inser att det kan bli ännu värre för Ryssland.

En förgylld bro

Om Putin når den punkten bör väst och Ukraina få till en förhandling. Statsvetarprofessor Dominic Tierney talar om att ge Putin en ”förgylld bro”. Löften som egentligen inte innebär några eftergifter för Ukraina och som i slutändan ändå gör att de ses som vinnare av kriget.

– Man skulle kunna lova att inte gå med i Nato, lämna garantier för ryskspråkiga i Ukraina, ge löften om att inte anfalla Ryssland och att det inte placeras några militära baser för väst i landet, säger han.

Han menar att Putin behöver något att visa upp för Ryssland.

– Men ganska snart tror jag att människor runtom i världen – inklusive Ryssland – kommer att titta tillbaka på kriget och se att Ryssland förlorat tiotusentals soldater och hundratals miljarder dollar för vad?

Krim och Donbas

Dominic Tierney är samtidigt noga med att påpeka att det måste finnas vissa kärnvärden som inte kan offras. Ukraina bör inte ge upp något territorium.

När det gäller områden som Krim och Donbas räknar han med att förhandlingarna kommer pågå under lång tid.

– Det bästa scenariot vore om Ryssland lämnade och vi går in i en ny fas med förhandlingar.

Han ser inte heller att kriget kommer att avslutas som andra världskriget.

– Detta kommer inte att sluta med att Ukraina marscherar mot Moskva eller att ryssarna kapitulerar. Det kommer att sluta med någon sorts förhandling. Om striderna fortsätter och vi säger åt Putin att ge upp kommer det här kriget pågå för evigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.