Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Världsledarna som ser det här som ett tillfälle att ta en selfie med min president är inte välkomna” – Se SVT:s intervju med president Zelenskyjs närmaste rådgivare. Foto: Lars Lyrefelt/SVT

Zelenskyjs närmaste rådgivare: ”Vi kämpar för europeiska värderingar”

Uppdaterad
Publicerad

Oron växer i Ukraina för att västländernas vilja att hjälpa landet börjat svikta. En oro som delas av president Zelenskyjs närmaste rådgivare berättar han för SVT:s team Carl Fridh Kleberg och Lars Lyrefelt.

– Vi är aldrig trötta på Europa. Vi kämpar för europeiska värderingar, säger Ihor Zjovkva, vice chef för Ukrainas presidentadministration.

Kriget i Ukraina har pågått i snart fyra månader. Men samtidigt pågår även en kamp för omvärldens stöd. Under krigets gång har flera världsledare besökt landet för att visa sitt stöd, bland annat Storbritanniens Boris Johnson och Kanadas Justin Trudeau. Men de som bara kommer för att se bra ut på bild behöver inte komma säger Zjovkva till SVT.

– De är inte välkomna om de kommer för att använda det som ett tillfälle att ta en selfie med min president. De är inte välkomna, säger han.

Hör vad Zjovkva tror om en eventuell överenskommelse med Ryssland i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.