Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under en pressträff vid en förskola svarar Statsminister Magdalena Andersson (S) på frågor om oppositionens agerande kring misstroendeförklaringen mot Morgan Johansson (S). Foto: SVT

Magdalena Andersson (S): ”Visat att de är beredda att ta ansvar för Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

Magdalena Andersson (S) välkomnar Centerpartiets besked om att inte stödja en misstroendeförklaring mot Morgan Johansson (S). Men hon vill inte ge besked om någon överenskommelse har nåtts med Amineh Kakabaveh, som är den som kan avgöra justitieministerns öde.

– Exakt vilka samtal vi för kommer jag inte att redovisa utåt, säger Magdalena Andersson till SVT.

Centerpartiet meddelade på fredagen att de inte kommer stödja den misstroendeförklaring som Sverigedemokraterna har väckt mot justitieminister Morgan Johansson (S).

För statsminister Magdalena Andersson (S) är beskedet välkommet.

– Centerpartiet har ju flera gånger, och inte minst Annie Lööf personligen, visat att de är beredda att ta ansvar för Sverige och svenska folkets säkerhet i ett oroligt och bekymmersamt läge. De visar det ännu en gång. Och jag är säker på att många i Sverige uppskattar det, säger Magdalena Andersson till SVT Nyheter.

Efter Centerpartiets besked på fredagen ligger avgörandet nu hos den politiska vilden Amineh Kakabaveh, som på fredagsförmiddagen inte hade lämnat något besked i frågan.

”En lång rad samtal med olika parter”

I en intervju med Ekot säger hon att hon för samtal med Socialdemokraterna om bland annat vapenexport till Turkiet och terroriststämpling av vissa kurder.

Om samtal mellan parterna pågår, eller om en överenskommelse är nära, vill Magdalena Andersson inte gå in närmare på.

– Exakt vilka samtal vi för kommer jag inte redovisa utåt. Men självklart har vi en lång rad samtal med olika parter i det här känsliga läget, säger hon till SVT.

”Oansvarigt”

Magdalena Andersson riktar samtidigt fortsatt hård kritik mot oppositionen – M, KD och L – som i går meddelade att de står bakom Sverigedemokraternas misstroendeförklaring.

Hon hänvisar till kriget i Ukraina samtidigt som Sveriges Natoansökan, enligt Andersson, befinner sig i ett ”väldigt känsligt läge”.

– Vi kommer alltid försöka att ta ansvar för Sverige i det här tuffa läget. Men det vi behöver nu är inte politiskt spel och käbbel. Vi behöver samarbete och jag kan bara beklaga att oppositionen agerar så här oansvarigt, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.