Axel Arnö, projektledare Dokument Utifrån, om den danske kockens resa i nordkoreanska vänföreningen. Foto: SVT

Arbetet bakom dokumentären: Nästan som en agentroman

Uppdaterad
Publicerad

I dokumentären ”Mullvaden – Undercover i Nordkorea” avslöjas Nordkoreas hemliga vapenhandel. I SVT Helgstudion berättar Dokument utifråns projektledare Axel Arnö om svårigheterna med projektet och om hur det gick till när den förtidspensionerade danske kocken steg i rang och fick en direktlina till Kim Jong Un.

– Han är en ganska alldaglig figur, som kanske ville ha lite spänning i sitt liv, säger Axel Arnö.

Publiceringen är en samproduktion med brittiska BBC, danska DR och norska NRK och projektet är ett av de svåraste som Axel Arnö, projektledare på Dokument utifrån, jobbat med.

– Det har varit ett av de mest komplicerade jobben jag rott i land. Mycket eftersom det varit så hemligt hela tiden, säger Axel Arnö.

I dokumentären får vi följa dansken Ulrich Larsen, som agerat mullvad i nordkoreanska vänföreningen i Danmark, och hur han till slut avancerade i rang och kunde ta emot ritningar på en underjordisk vapenfabrik på en ö i Uganda, på Nordkoreas ambassad i Stockholm.

– Han är en ganska alldaglig figur, som kanske ville ha lite spänning i sitt liv, gick med i en nordkoreansk vänförening i Danmark. Så stiger han i graderna och blir en av internationella vänföreningens högsta representanter.

– Då kommer han nära en som har direktkontakt med Kim Jong Un, och då börjar det hända saker.

Se Axel Arnö berätta om arbetet med dokumentären i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.