Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
85 procent av Gazas befolkning har flytt sina hem sedan krigsutbrottet, majoriteten till Rafah i södra Gaza. Foto: Reuters

Proppfulla gator i Rafah

Uppdaterad
Publicerad

Läget i södra Gaza blir allt värre. Den senaste veckan har fler än 100 000 människor flytt mot gränsövergången till Egypten och på drönarbilder kan man se hur tusentals tält satts upp i området.

I takt med de intensiva bombningarna i centrala Gaza och den israeliska militärens krav på att boenden i områden som Khan Younis och Deir al Balah ska evakuera tvingas allt fler Gazabor söderut.

De flesta har samlats vid Rafahövergången till Egypten, som redan innan var det mest tätbefolkade området i Gaza. Enligt flera människorättsorganisationer är läget nu desperat och människor bygger tältläger av plast- och tygstycken på gatorna.

Krig mellan Israel och Hamas

Före kriget hade en Rafah en befolkning på 280 000 personer, men hyser nu närmare halva Gazas befolkning, enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW).

Samtidigt larmas om brist på vatten, mat, bränsle och mediciner.

Enda vägen ut

Nära 85 procent av Gazas befolkning, totalt 1,9 miljoner människor, har enligt FN flytt sina hem sedan krigsutbrottet för 12 veckor sedan.

Rafahövergången är för tillfället den enda vägen ut ur Gaza, men har varit omöjlig att passera om man inte har ett utländskt medborgarskap samt står med på speciella listor.

Sedan 2007 har Gazaremsan varit objekt för en blockad, både från Israel och Egypten som området gränsar till i söder. Innan kriget mellan Hamas och Israel påbörjades den 7 oktober har det funnits tre gränsövergångar. De som kontrolleras av Israel är nu helt stängda och allt som ska in eller ut ur Gazaremsan måste passera Rafahövergången till Egypten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet