Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi är här och vi är redo” – Rysslandsvänliga Robert Fico har utropat sig till vinnare i det Slovakiska valet. Foto: MARTIN DIVISEK/TT

Rysslandsvänliga Robert Fico utropar sig som segrare i valet i Slovakien

Uppdaterad
Publicerad

Rysslandsvänliga Robert Fico från socialdemokratiska partiet Smer var favorittippad inför lördagens val i EU- och Natolandet Slovakien. Nu har han utropat sig till segrare. När 99,2 procent av rösterna räknats leder hans socialdemokratiska parti Smer med 23,3 procent av rösterna.

Den första vallokalundersökningen som publicerades av public service-bolaget RTVS visade på en ledning för Progressiva Slovakien med 19,97 procent, strax före Smer på 19,09 procent.

Men när 99,2 procent av rösterna på söndagsmorgonen räknats leder Robert Ficos socialdemokratiska parti Smer med 23,3 procent av rösterna. Fico utropar sig samtidigt som segrare.

Eftersom inget av partierna fick majoritet kommer det att krävas en koalitionsregering. Ett parti som kan spela en nyckelroll där är HLAS-SD, som får 15 procent av rösterna.

Fyra premiärministrar på fem år

Slovakien har haft fyra premiärministrar de senaste fem åren. I december 2022 avsatte oppositionen tidigare ledaren Eduard Heger och landet har sedan maj letts av en övergångsregering.

Smers ledare Robert Fico var premiärminister mellan 2006-2010 och mellan 2012-2018 men lämnade posten knappt en månad efter att en journalist hittades mördad och stora protester utbröt i huvudstaden. Fico ska dessutom har kritiserat hbtq-rörelsen.

Under valkampanjen lovade Fico bland annat att Natolandet Slovakien inte ska skicka ”en enda kula” till grannlandet Ukraina.

Starkt stöd hos äldre

Partiet uppges idag ha stöd bland äldre väljare i kampanjer som handlar om att sluta stödja Ukraina och som vänder sig mot Nato och väst.

– Det finns fortfarande en grupp människor som är öppna för rysk propaganda. De är rädda för friheten och för att fatta beslut. De är vilse i den här informationsrevolutionen, säger Iveta Radicová som ledde landet 2010-2012.

”Behöver en ekonomisk omstart”

Enligt Radicová borde politikernas fokus ligga på utmaningarna med landets ekonomi.

– Vi behöver göra en ekonomisk omstart och ändra vår tidigare övergångsekonomi som bygger på billig arbetskraft och utländska investeringar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Till vänster en valaffisch för Ukrainavänliga partiet PS och till höger en affisch för proryska Smer.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.