Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Två dödades vid gaybar i Slovakien – utreds nu som terrorbrott

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan dog två personer och en skadades när en person gick till attack vid en gaybar i Bratislava i Slovakien. Händelsen utreds nu som terrorbrott, och landets premiärminister ska ha varit gärningsmannens primära måltavla.

– Han har uppfattat premiärministern och de styrande politikerna i landet som sina fiender, säger SVT:s utrikesreporter Christoffer Wendick.

Det var i onsdags förra veckan som den misstänkta 19-årige mannen öppnade eld utanför en gaybar i den slovakiska huvudstaden Bratislava. Två män dödades och en kvinna skadades allvarligt.

Morgonen därpå hittades 19-åringen död i en park i staden, efter ett misstänkt självmord enligt polisen.

Strax innan dådet la den misstänkta gärningsmannen upp ett 65 sidor långt manifest på internet där han hyllar både Anders Behring Breivik och gärningsmannen bakom moskéattacken i Christchurch 2019. Manifestet hade även antisemitiskt och homofobiskt innehåll, samt diverse olika konspirationsteorier kring coronapandemin- och vaccinen.

”Radikaliserad tonåring”

Dådet har lett till väldigt starka reaktioner i Slovakien, med en stor manifestation där Bratislavas invånare ville visa att man är ett öppet samhälle som står upp för landets minoriteter.

– Två personer mördades bara för att de var en del av hbtq-rörelsen. Det här är en smärtsam stund för hela landet, sa landets premiärminister Eduard Heger efter dådet och beskrev skytten som en ”radikaliserad tonåring”.

– Det har gått en vecka, men fortfarande strömmar det människor till gaybaren som har skakats av det här dådet och som vill visa sitt stöd, säger SVT:s utrikesreporter Christoffer Wendick som också varit på plats i Bratislava.

Utreds som terrorbrott

Brottet utreddes till en början som ett misstänkt hatbrott men nu har polisen ändrat brottsmisstanken till terrorbrott. 19-åringens primära måltavla ska nämligen ha varit landets premiärminister. Samma dag som dådet befann sig 19-åringen vid premiärminister Hegers bostad, men när han enligt polisen misslyckades med den planen, gick han sedan vidare till gaybaren.

I utredningen har det framkommit att 19-åringen i augusti lagt upp selfies på Twitter där han stod vid premiärministerns bostad och utanför gaybaren.

– Allvaret har vuxit i den här historien eftersom man ser det som misstänkt terrorism, där man velat påverka det öppna slovakiska samhället med våld, säger Christoffer Wendick.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.