Protasevitjs mamma: ”De kommer att döda honom där inne”

Publicerad

”Snälla rädda honom! De kommer att döda honom där inne”.

Nu vädjar mamman till den gripne regimkritikern Roman Protasevitjs om hjälp från omvärlden.

Sedan i söndags har journalisten Roman Protasevitj och hans flickvän Sofia Sapega hållits fångna efter att regimen i Belarus tvingat ner ett passagerarplan i Minsk och gripit paret.

Handlingen har fördömts av EU som uppmanat flygbolag att undvika belarusiskt luftrum, samtidigt som kraftiga sanktioner utlovats.

Roman Protasevitjs föräldrar har uttryckt oro för att deras son kommer utsättas för tortyr. Nu vädjar en allt mer förtvivlad mamma Natalia Protasevitj om hjälp från omvärlden.

– Jag ber hela det internationella samfundet att rädda honom. Han är bara en journalist, han är bara ett barn men snälla, snälla. Jag ber om hjälp. Snälla rädda honom. De kommer att döda honom därinne, säger hon till AFP.

Var på väg hem från semester

Passargerarplanet Roman Protasevitj och Sofia Sapega satt på var på väg från Aten till Vilnius. Enligt Natalia Protasevitj hade hennes son beslutat sig för att ta sin första semester på tre år och var på väg hem när planet beordrades ned.

– Vi trodde aldrig ett flyg från ett EU-land till ett annat skulle kunna leda till det här. De skickade en stridsflygplan för att gripa den här unga mannen. Det är en terrorhandling, jag tror inte att du kan kalla det något annat, säger Natalia Protasevitj.

”Han ville bara berätta sanningen”

Dagen efter gripandet släpptes ett videoklipp där Roman Protasevitj erkänner att han medverkat till att organisera massprotester i Minsk. Regimkriterns pappa Dmitrij Protasevitjs avfärdade klippet och sa att sonen uppträdde nervöst och troligtvis blivit tvingad till uttalandet.

Mamma Natalia säger att hon inte kunnat sova sedan i söndags.

– Min son, den här unga mannen ville bara berätta sanningen om situationen. Han gjorde inte något fel, säger Natalia Protasevitj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.