Gripen regeringskritiker i Belarus – det här har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Den 23 maj tvingade Belarus regering ett passagerarflygplan att landa i Minsk. Ombord fanns regimkritikern Roman Protasevitj, som greps av belarusisk polis när planet landat och fördes bort. Här är en sammanfattning av de senaste dagarnas händelser.

  • Ryanairs FR4978 lyfte på förmiddagen den 23 maj från Greklands huvudstad Aten, och var på väg mot Litauens huvudstad Vilnius. Men bara minuter från litauiska gränsen ändrade planet kurs över Belarus och landade i stället i Minsk.
  • Ombord på planet fanns över 100 passagerare, bland andra regimkritikern Roman Protasevitj och hans flickvän Sofia Sapega, som båda greps på flygplatsen. Det var Belarus president Aleksandr Lukasjenko som ska ha beordrat landningen i Minsk, som genomfördes med hjälp av stridsflyg.
  • Regeringen i Belarus menar att anledningen var att planet var bombhotat, något som inte har bekräftats av oberoende källor. Enligt Ryanair har inget farligt föremål hittats ombord.
  • Protasevitj, 26, har varit med och grundat Telegramkanalen Nexta, som bland annat sänder från och sprider information om protester mot regimen. Han lever sedan två år i exil – för att undvika att arresteras och dömas till fängelse i Belarus. Men trots exilen lyckades alltså belarusiska myndigheter få tag i honom.
  • Flygplanet kunde först efter sju timmar lyfta mot Vilnius.
  • Roman Protasevitj sitter nu inlåst i fängelse i Minsk. I videoklipp som spridits säger han att han är vid god hälsa och att han erkänner att han medverkade till att organisera massprotester i Minsk i fjol, uttalanden som hans allierade avfärdar som framtvingade av regimen.
  • Svenska Exportkreditnämnden (EKN) har valt att dra tillbaka sina kritiserade kreditofferter i en svensk affär med två statliga bolag i Belarus. Enligt myndigheten var man tidigare ovetande om de allvarliga kränkningarna som förekommer i landet.
  • Den 25 juni kom uppgifter om att Roman Protasevitj och hans flickvän Sofia Sapega ska ha flyttats från fängelse till husarrest, enligt BBC.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.