Statsminister Stefan Löfven har kallat Belarus agerande ”hemskt”. På måndagen diskuterade han åtgärder mot landet tillsammans med 26 andra EU-ledare. Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT, TT

Beslut på toppmötet: EU stoppar belarusiska flyg

Uppdaterad
Publicerad

Belarusiska flyg stoppas från att flyga till EU-länder och utökade ekonomiska sanktioner mot landet väntar. Dessutom kräver EU ett omedelbart frisläppande av regimkritikern Roman Protasevitj.

Det stod klart efter ett extrainsatt toppmöte på måndagen.

I helgen tvingade Belarus ett passagerarflygplan, som var på väg från Grekland till Litauen, att nödlanda i Minsk. Efter att planet landat greps regimkritikern Roman Protasevitj, som fanns ombord på planet. Flera EU-länder har, liksom USA och Nato, fördömt Belarus agerande.

På måndagskvällen möttes ledarna från samtliga 27 EU-länder. Diskussionerna på mötet rörde nya restriktioner mot Belarus efter händelsen.

”Spelar rysk roulette med liv”

Senare under kvällen kom beskedet att EU stoppar belarusiska flygbolag från att trafikera medlemsländernas luftrum. De får inte heller tillgång till EU-ländernas flygplatser.

– Vi tolererar inte att man spelar rysk roulette med människors liv, säger EU:s rådsordförande Charles Michel.

– Det har funnits en försiktighet från Europas sida tidigare, men nu verkar gränsen vara nådd. Nu markerade EU tydligt, säger SVT:s Europakorrespondent David Boati.

Löfven: ”Positivt vi snabbt kunde enas”

”Det här var ett agerande som äventyrade liv och säkerhet för både besättning och passagerare”, säger Stefan Löfven (S) i ett skriftligt uttalande.

”Det är väldigt positivt att vi så snabbt kunde enas kring tydliga och resoluta åtgärder från EU:s sida, helt i linje med mina krav från svensk sida. Det här var ett oacceptabelt agerande från Belarus sida och det är viktigt att ett sådant möts med kraftfulla och omedelbara konsekvenser”, säger han.

Kräver frisläppande

Därtill kräver EU-länderna att Roman Protasevitj och Sofia Sapega släpps omedelbart. Man manar internationella civilflygsorganisationen ICAO att ”skyndsamt utreda denna unika och oacceptabla incident”. ICAO har meddelat att ett extrainsatt möte ska hållas den 27 maj.

EU:s ministerråd uppmanas samtidigt att utöka sanktionera mot Belarus, både vad gäller enskilda personer men också i form av ”riktade ekonomiska sanktioner”.

UD kallar upp ambassadör

Tidigare på måndagen kallade EU upp Belarus ambassadör Aleksandr Mikhnevitj, skriver Reuters. På mötet framförde EU:s representanter att medlemsstaterna fördömer agerandet och att man kräver att den tillfångatagne regimkritikern Roman Protasevitj släpps fri omedelbart.

Även svenska UD har kallat upp Belarus ambassadör.

”Vi har kallat upp den belarusiske ambassadören med anledning av söndagens händelser. Mötet äger rum på tisdagen”, säger utrikesminister Ann Linde i en skriftlig kommentar till TT.

Se hela direktsändningen på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.