Beskedet att Sverige väntas stoppa flyg över Belarus kommer efter att den belarusiska regeringen i söndags tvingade ett Ryan Air-plan att nödlanda i Minsk.

Svenska bolag avråds från att flyga över Belarus

Uppdaterad
Publicerad

Transportstyrelsen avråder svenska flygbolag att flyga över belarusiskt luftrum. Det meddelade myndigheten på måndagen. Flera flygbolag har nu börjat lägga om sina rutter för att undvika att flyga över landet.

Det var i söndags som Belarus president Aleksandr Lukasjenko beordrade ett passagerarflygplan med destination Litauen att landa i Minsk. Ombord på planet fanns regimkritikern Roman Protasevitj som greps på platsen. Även hans flickvän Sofia Sapega greps.

Nu uppmanar Transportstyrelsen svenska flygbolag att inte flyga över Belarus.

– Det vi kommer att göra nu under eftermiddagen är att uppmana de svenska flygföretagen att pröva om de verkligen behöver flyga i belarusiskt luftrum, med anledning av händelsen i helgen, säger Simon Posluk, enhetschef på Transportstyrelsen, till SVT.

Gäller tills vidare

Beskedet gäller ”tills situationen och frågan stabiliserats”, uppger Transportstyrelsen. Bakgrunden till uppmaningen uppges vara ett besked från den europeiska flygsäkerhetsmyndigheten Easa.

Tidigare i dag kom besked att Litauen stoppar plan från sina flygplatser från att flyga över Belarus, rapporterar AFP.

SAS vidtar åtgärder

Flygbolaget SAS uppger att man kommer att följa Transportstyrelsens avrådan.

– Säkerheten är vår högsta prioritet. Vi kommer att vidta de åtgärder som behövs och kommer självklart att att följa myndigheternas rekommendationer, säger Freja Annamatz, presschef på SAS.

– Vi har en flight som flyger två gånger i veckan i det aktuella området, det är ett direktflyg mellan Oslo och Kiev, säger Freja Annamatz.

Flygplan tar omvägar

På tjänsten Flightradar24, som följer flygtrafiken i världen kan man se att flera flygplan valt längre rutter för att undvika att flyga över Belarus.

Bland annat har en flight mellan Tallin och Kiev, tillhörande Wizz Air valt att flyga runt landet. Wizz Air har enligt tidningen Wall Street Journal sagt att de kommer att undvika landets luftrum.

Flygplan tar rejäla omväg för att undvika belarusiskt luftrum, visar bilder från Flightradar24. Foto: Flightradar24

Även Austrian Airlines flight mellan Wien och Moskva har valt att flyga strax söder om Belarus istället för rakt igenom. Liknande mönster syns även för till exempel ett privatjet mellan Moskva och Geneve som har tagit en rejäl omväg norr om landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.