Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Tyder på att de övriga var agenter” – Hör intervjun med Ryanairs vd Foto: AFP PHOTO/ONLINER.BY

Ryanairs vd misstänker: KGB-agenter satt med på flyget

Uppdaterad
Publicerad

Att passagerarflygplanet tvingades ner i Belarus är en statligt sponsrad kapning. Det säger vd:n för flygbolaget Ryanair, Michael O'Leary, till nyhetsbyrån Reuters.

– Vi tror att KGB-agenter satt med på flygplanet, säger han.

En del EU-ledare har kallat händelsen för en kapning, Litauens president har kallat den för statligt sponsrat terrordåd.

Belarus president Aleksandr Lukasjenko beordrade personligen ett passagerarflygplan med destination Litauen att landa i Minsk. Ombord fanns nämligen regimkritikern Roman Protasevitj som greps. Även hans flickvän, Sofia Sapega, uppges ha gripits.

Nu berättar Ryanairs vd, Michael O'Leary, att passagerarna och besättningen bevakades av beväpnade personer och fick sina saker genomsökta.

– Det var väldigt skrämmande för besättningen och passagerarna, säger han, enligt Reuters.

Falskt bomblarm

Belarus anklagas nu, för att på falska grunder, ha larmat om en bomb på flygplanet för att tvinga ner planet på marken och sedan gripa den oppositionella journalisten, något som EU fördömer.

O'Leary beskriver händelsen som en statligt sponsrad kapning och berättar om sina misstankar.

– Vi tror att att KGB-agenter satt med på flygplanet.

Flera lämnade planet

Han är inte ensam om att tro det. Även Irlands utrikesminister, Simon Coveney, delar bilden av att flera personer som kan vara KBG-agenter ska ha lämnat flygplanet efter att det landat i Belarus.

– Fem eller sex personer lämnade planet omedelbart. Endast en av dem greps, vilket tyder på att de övriga var agenter, säger han.

Talespersoner för Belarus president Aleksandr Lukasjenko menar dock att det verkligen handlade om att presidenten fått uppgifter om ett bombhot och utrikesdepartementet hävdar att landets myndigheter agerade ”i enlighet med internationella regler”.

Enligt biträdande flygvapenchef Andrei Gurtsevich fattade flygets besättning beslutet att landa i Minsk. Ryanair meddelar dock i ett uttalande att belarusisk flygledning beordrade planet att landa i huvudstaden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
"Plötsligt ändrade planet kurs", säger en av passagerarna som befann sig på flight FR4978 när planet tvingades ned. Foto: Reuters

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer