”Under rådande läge ser vi inte en garanterat säker trafikledning”, säger Gunnar Ljungberg vid Transportstyrelsen. Foto: Claudio Bresciani/TT

Belarusiskt flyg får inte längre flyga till Sverige

Publicerad

Flygplan från Belarus får inte längre landa i Sverige.

På uppmaning av EU-ledarna återkallas nu trafiktillståndet för statliga Belavia Airlines efter att regeringen i landet tvingat ett passagerarflygplan att landa i Minsk för att gripa regimkritikern Roman Protasevitj.

På måndagen tog Transportstyrelsen beslutet att avråda svenska flygbolag att flyga över belarusiskt luftrum. Senare på kvällen uppmanade EU:s ledare att inte släppa in belarusiska flygbolag i EU.

Trots det landade ett plan på tisdagen från Minsk som planerat på Arlanda innan det återvände. Men nu är stoppet ett faktum.

På tisdagskvällen meddelade Transportstyrelsen att trafiktillståndet för Belavia Airlines återkallas och att bolaget tills vidare inte får genomföra några flygningar mellan Sverige och Belarus.

– Det är ett beslut i förebyggande syfte. Under rådande läge ser vi inte en garanterat säker trafikledning. Därför väljer vi att agera, säger Gunnar Ljungberg, direktör för avdelningen för sjö- och luftfart på Transportstyrelsen i ett pressmeddelande.

”Passagerarnas säkerhet är viktigast”

Det var i söndags som Belarus president Aleksandr Lukasjenko beordrade ett passagerarflygplan som var på väg till Litauen att landa i Minsk. Ombord på planet fanns regimkritikern Roman Protasevitj som greps på platsen.

Transportstyrelsen rekommenderar nu alla resenärer som berörs att kontakta sina flygbolag.

– Vi är väl medvetna om att detta kan skapa problem för resenärer. Men passagerarnas säkerhet är viktigast och vi har därför beslutat att tillfälligt stoppa flygningarna. Vi följer utvecklingen av säkerhetsläget för den civila luftfarten i Belarus och regionen, säger Gunnar Ljungberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer