En kvinna har skrivit ”Laglig abort” på sin kropp under en demonstration mot det argentinska abortförbudet utanför kongressen i Buenos Aires den 19 februari 2019. Foto: Natacha Pisarenko/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Nekade 11-åring abort – väcker reaktioner i Argentina

Uppdaterad
Publicerad

Nyheten att läkare utfört ett sent kejsarsnitt på en våldtagen 11-åring har fått debatten om Argentinas abortlagar att blossa upp igen.

Det är ett omskakande fall som beskrivs och som bidrar med nytt bränsle till debatt om och protester mot det snart 100 år gamla abortförbudet i Argentina.

En elvaårig flicka blev gravid efter att ha blivit våldtagen av en 65-årig man. Flickan bodde hos den anhöriga.

BBC och The Guardian uppger att flickan begärt abort flera gånger. Men hennes begäran blev fördröjd i omkring fem veckor, enligt medieuppgifterna. Efter 23 veckors graviditet och flera fördröjningar utfördes ett kejsarsnitt i tisdags.

Barnet är vid liv men har små chanser att överleva, skriver brittiska medier.

Flickan blev ignorerad

Flickan ska ha varit tydlig från början med att hon ville göra en abort. Men hennes begäran ska ha blivit ignorerad av Argentinas myndighet, uppger brittiska medier.

”Jag vill att det som den gamle mannen satt in i mig ska ut”, ska hon ha meddelat myndigheter enligt The Guardian och BBC.

Abort är fortfarande olagligt i Argentina, men enligt en lag från 1921 kan det tillåtas om någon blivit våldtagen eller om ”en kvinnas liv är i fara”.

Domstol beordrade åtgärder

Det exakta omständigheterna kring varför en eventuell abort blev fördröjd är inte helt klarlagda. Men hälsomyndigheten beslutade på tisdagen att kejsarsnitt skulle utföras.

Beslutet kom efter att en domstol beordrat omedelbara åtgärder.

Elvaåringen uppges vara den yngsta av tre systrar. Hon placerades hos en nära anhörig 2015 efter att hennes äldre systrar anmält att hon blivit utnyttjad av moderns partner.

Den som är gravid har rätt att själv bestämma om abort om det inte har gått mer än 18 graviditetsveckor, det vill säga till och med 18 veckor och noll dagar in i graviditeten.

Efter den 18:e graviditetsveckan behövs tillstånd av Rättsliga rådet vid Socialstyrelsen för att få göra abort. Då måste det finnas särskilda skäl till aborten.

Socialstyrelsen får inte ge tillstånd till abort om fostret kan överleva utanför kvinnans kropp. Därför anges 21 veckor och sex dagar in i graviditeten som den sista dagen för en abort.

Ett kejsarsnitt är en förlossningsoperation där läkaren gör ett snitt i mage och livmoder och lyfter ut barnet ur magen. Kejsarsnitt kan vara planerade, akuta eller omedelbara, beroende på hur bråttom det är att få ut barnet.

Källa: Vårdguiden

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer