Polis sprutar pepparspray över demonstranter i Hongkong. Foto: TT

Tårgas och pepparspray mot demonstranterna

Uppdaterad
Publicerad

Polisen sprutade tårgas mot demonstranter för att rensa gatorna i centrala Hongkong från demonstranter. Helgens demonstrationer har orsakat kaos i stadens regeringskvarter, rapporterar AP.

Myndigheterna har givit tillstånd till aktionen efter att kaos utbrutit, sedan demonstranter blockerat gator och helt stoppat trafiken i delar av centrala Hongkong. Många demonstranter har drabbat samman med polis som använder pepparspray mot dem.

Tusentals människor har under helgen deltagit i protesterna och demonstranternas ledare manar nu till en blockad av stadens viktiga finanskvarter. Samtidigt varnar myndigheterna i Hongkong folket för att delta i ”olagliga” protester.

Ponchos mot pepparspray

Beväpnade med skyddsglasögon och klädda i regnponchos, för att skydda sig mot polisens pepparspray, samlades tusentals människor i centrala Hongkong på lördagen.

– Jag är djupt rörd, 99 procent av dessa människor är unga personer som vet vad de gör och som är beredda att ta konsekvenserna. De kämpar inte bara för demokrati, de kämpar för mänskligheten, säger Claudia Mo, ledamot i stadens regionala parlamentet, till AFP.

Kräver fria val

Protesterna riktar sig mot ett beslut från Beijing förra månaden, som innebär att Kina har rätt att lägga in veto mot kandidaterna i valet 2017 till posten som Hongkongs högste ledare. Demonstrationerna började redan i måndags, men samlade på fredagen så många som 80.000 människor, uppger studentledare till Reuters. Senare på kvällen uppstod sammandrabbningar med kravallpolis, sedan demonstranter tagit sig innanför avspärrningarna till en regeringsbyggnad.

74 personer greps under oroligheterna och ett trettiotal skadades, enligt BBC.

”Fler demonstrationer”

Blockaden av stadens finansiella distrikt skulle egentligen börja på onsdag, men inför tusentals anhängare deklarerade en av demokratigruppen Occupy Centrals ledare tidigt på söndagen att aktionen ”börjar nu”.

– Från och med nu kommer vi se fler konfrontationer, i värsta fall våldsamma, tror statsvetaren Sonny Lo, som betecknar händelserna som en vändpunkt.

En del kommentatorer har till och med jämfört demonstrationerna med de studentprotester som föregick massakern vid Himmelska fridens torg i Beijing 1989.

– Regeringen måste handskas väldigt varsamt med studenterna, minsta misstag kommer bara att leda till större aktioner av civil olydnad, säger han till AFP.

Hongkongs regionale regeringschef Leung Chun-ying säger att en ny omgång överläggningar rörande Hongkongs valreform kommer att hållas ”inom kort”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.