Foto: TT

Tusentals i våldsamma protester i Hongkong

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals demonstranter drabbade samman med polis i Hongkong när de protesterade mot Beijings ökade kontroll av staden. Minst 29 personer har skadats och 61 gripits sedan fredagsnatten, uppger polisen.

Natten mot lördagen tvingade sig ett hundratal demonstranter förbi polisavspärrningar och stormade regeringshögkvarteret i Hongkong. Sammandrabbningarna var kulmen på de protester som visar på missnöjet med det kinesiska styret.

– Jag vill inte att kampen för demokrati ska skickas vidare till nästa generation. Det är vårt ansvar, skrek studentledaren Joshua Wong samtidigt som han släpades bort av polis.

Protesterna i Hongkong

Ledare fördes bort

Tusentals var samlade utanför regeringsbyggnaden för att visa sitt stöd med ockupanterna, demonstranterna ropade ”reträtt, reträtt, reträtt” – när polisen avancerade mot byggnaden försökte folksamlingen stoppa poliserna.

Polisen använde bland annat pepparsprej för att skingra demonstranterna, många använde sig av paraplyer för att skydda sig från sprejen, medan de som träffades försökte skölja ögonen med vatten.

Polisen grep sex personer, inklusive den 17-årige Joshua Wong som uppmanade demonstranterna att attackera regeringens lokaler.

– Hongkongs framtid tillhör dig, dig och dig, skrek Wong samtidigt som han fördes bort, skriver AP.

– Jag vill berätta för C.Y. Leung och Xi Jinping att uppdraget att kämpa för allmän rösträtt inte vilar på de unga människorna – det är allas ansvar, ropade han, med hänvisning till Hongkongs och Kinas ledare.

Regeringen beklagar

Hongkong var under brittiskt styre fram till 1997 då kolonin lämnades tillbaka till Kina, under devisen ”ett land, två system”. Staden fick en hög grad av autonomi och friheter som inte tilläts i övriga Kina. Allmän rösträtt var satt som det slutliga målet.

Men förra månaden avvisade Beijing kraven på att Hongkong fritt skulle få välja sin nästa ledare 2017. Kina vill begränsa kandidaterna till en handfull personer lojala till Beijing – något som lett till att aktivister hotar stänga ner stadens centrala finansdistrikt.

Den 1 oktober planeras en blockad som arrangörerna hoppas ska bli en av de mest störande protester man sett på flera årtionden.

Regeringen säger i ett uttalande att de finner det beklagligt att demonstranterna använt sig av våld för att ta sig in i regeringsbyggnaderna något som orsakat skador på regeringstjänstemän, säkerhetspersonal och demonstranter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protesterna i Hongkong

Mer i ämnet