Tre döda i protester i Kenya efter anklagelser om valfusk

Uppdaterad
Publicerad

Tre personer dog när polisen attackerade människor som demonstrerade mot valresultatet i Kenya. Oppositionsledaren Raila Odinga hävdar att han har bevis för ett ”omfattande” valfusk och manade anhängare till lugn samtidigt som han sa att han ”inte kontrollerar folket”. Efter hans tal utbröt tumult runtom i landet.

Hundra personer i den kenyanska staden Kisumu gick ut på gatorna för att demonstrera mot valresultatet kort efter att oppositionsledaren Raila Odinga under en presskonferens presenterade ”bevis” för ett ”massivt” och ”omfattande” valfusk som gav fel kandidat segern. 

LÄS MER: Kenyatta tar ledningen i laddat val – oppositionen underkänner resultaten

Under konferensen manade Odinga till lugn, men sa också att han ”inte kan kontrollera folket”.

– Man kan bara lura folk under en begränsad tid. Valet 2017 är en bluff, sa han.

Presskonferensen hann knappt avslutas när protester utbröt i staden Kisumu där demonstranterna ropade ”Ingen Raila, ingen fred”. Polisen svarade med tårgas och öppnade eld. Vägarna in till staden har blockerats av brinnande däck och rullstenar.

Sammandrabbningar mellan polis och demonstranter inträffade även i Kisiidistriktet i sydvästra Kenya där en person sköts ihjäl.

I huvudstaden Nairobi sköts två personer ihjäl, enligt polisen. De ska ha ”använt protesterna till att stjäla” när de blev skjutna.

Egna resultatsiffror

Odinga menar att hackare använde sig av en mördad chefs identitet för att ta sig in i datasystemen och manipulera valresultatet. Efter konferensen publicerade han egna resultatsiffror på Twitter enligt vilka han får 8,1 miljon röster mot vinnaren Uhuru Kenyattas 7,2 miljoner.

Enligt officiella siffror ska Kenyatta ha fått drygt 55 procent av rösterna när rösterna räknats i 96 procent av vallokalerna. Utmanaren Raila Odinga hade drygt 44 procent.

Odinga publicerade senare under dagen upp dataloggar som han menar bevisar valfusket.

LÄS MER: Tre saker du behöver veta om Kenyavalet

Odinga får inget stöd för sina anklagelser av den nuvarande chefen för valmyndigheten som säger att ”allt var lugnt” och valet var fritt och rättvist.

Wafula Chebukati tillägger dock att man utreder oppositionens anklagelser om att det elektroniska valsystemet hackats.

– Jag kan inte säga om det har blivit hackat eller inte, säger han.

På onsdagseftermiddagen stängdes en del av Kenyas tågtrafik av för att ”skydda passagerare”. Sträckan mellan Mombasa och Nairobi anses vara ett prestigeprojekt och en fjäder i hatten för den omvalde presidenten Kenyatta och det finns farhågor att den kommer att attackeras av demonstranterna, skriver nyhetsbyrån AP.

”Minsta felsäg kan tända gnistan”

SVT Nyheters Afrikakorrespondent Johan Ripås är i Kibera där två grupper människor ur olika folkgrupper står mot varandra i väntan på konfrontation.

– Den ena anklagar den andra för att ha svikit dem genom att inte rösta på Odinga. Om polis och demonstranter konfronterar varandra är det allvarligt nog. Det otäcka är om folk går mot varandra, då kan våldet eskalera snabbt och till en helt annan nivå.

Anklagelserna om valfusk har spridit sig till en lokal nivå och upprepats av guvernörer.

– Nairobi är som en spökstad, men det börjar koka ute i slummen. Det här är en extremt spänd situation. Minsta felsäg från politiker kan tända gnistan ordentligt, säger Johan Ripås. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.