Det har pågått massiva protester i Marocko efter en fiskhandlares död.

Protester i Marocko efter fiskhandlares död

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals marockaner har protesterat i flera städer efter en fiskförsäljarens död. Mannen krossades i en sopbil när han försökte hämta tillbaka sin fisk som konfiskerats och slängts av polisen. Elva personer har nu gripits med anledning av mannens död.

Den 31-årige Mouhcine Fikris död i staden Al-Hoceima i norra Marocko i fredags har väckt starka känslor på sociala medier. Marockanska sociala medier-användare började under hashtagen ” #طحن_مو”, som kan översättas till ”krossa hans mor” – en referens till vad som påstås ha sagts av polisen innan Fikri dog – att rapportera om protesterna som också brutit ut runt om i landet. 

”Om det hände någon, kan det hända vem som helst av oss marockaner”, skriver en person på Twitter. 

Elva personer gripna i utredningen

Marockos kung Mohammed VI beordrade inrikesministeriet att genomföra ”en noggrann och grundlig utredning”, och att väcka åtal mot dem som brutit mot lagen, rapporterade den statliga nyhetsbyrån i söndags.

Elva personer har gripits i samband med utredningen, uppger åklagare i ett uttalande på tisdagen enligt AFP. En del av dem misstänks för vållande till annans död.

Statsministern: Inget behov delta i upplopp

Den marockanska statsministern Benkirane har framfört sina kondoleanser till Fikris familj i ett telefon samtal. 

– Det är en smärtsam och beklaglig händelse, berättar han för tv-kanalen Alyaoum24.

– Nu när staten har påbörjat en utredning finns det inget behov att delta i upplopp som man inte vet vad det kan utvecklas till. 

Väcker minnen av Bouzizi

En video som cirkulerar på sociala medier tycks visa hur Fikri hoppar på på baksidan av sopbilen för att hämta sin fisk, innan han krossas till döds av en sopkompressor.

Fikris död väcker minnen av Mohamed Bouzizi, den tunisiska fruktförsäljaren som satte eld på sig själv i staden Sidi Bouzid. Detta i protest mot att myndigheterna konfiskerade hans varor i december 2010. Han blev en symbol för de prodemokratiska protester som kom att kallas den arabiska våren. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.